Zwerfhondje Dobby uit Griekenland is inmiddels een jaar bij zijn nieuwe baasje Rudy Klippel en het is een succesmatch. FOTO: PR
Zwerfhondje Dobby uit Griekenland is inmiddels een jaar bij zijn nieuwe baasje Rudy Klippel en het is een succesmatch. FOTO: PR (Foto: Rudy Klippel)

'Dit is gewoon echt een succesmatch'

Het is op 17 november precies een jaar geleden dat het toen tweejarige hondje Dobby bij zijn nieuwe baasje Rudy Klippel in Zierikzee kwam wonen. Spannend, zo'n match met een al wat oudere zwerfhond, maar het bleek een succes.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Je weet natuurlijk nooit wat een wat oudere hond allemaal meegemaakt heeft en vertellen kan hij het niet. Rudy: "In het begin was Dobby bang voor rolemmers, fietsen, scooters en deuren die ineens open gingen. Ik ging speciaal met hem 's ochtends vroeg en 's avonds de stad in en dan uitgebreid al die 'enge dingen' met hem samen bekijken. En langzamerhand werd hij minder schrikachtig. Hier in huis is hij erg bang van de bezem en hij blijft daar ook ver van uit de buurt. Waarschijnlijk heeft hij daar ooit een slechte ervaring mee gehad of is hij weleens met een stok geslagen."

Rudy groeide op in een gezin met honden en hij kon Dobby ook alleen maar adopteren omdat zijn vader tussen de middag een rondje met Dobby doet. Zelf staat Rudy al om 6 uur op en hij is dan tot 7 uur met Dobby op pad. "Het is heerlijk om zo'n stuk buiten te lopen in alle vroegte. Slecht weer, kou: het maakt niks uit want we gaan tóch. Mooie zonsopgangen en zonsondergangen genoeg om van te genieten." Buurtbewoners vroegen zich al af waarom Rudy in sneltreinvaart zijn hond uitlaat. Rudy: "Dat is simpel: als we de deur uitgaan is Dobby zó enthousiast dat hij als een speer richting het Slingerbos wil. Zodra we daar zijn, komt hij weer tot rust. Soms moet ik wachten tot zijn hersens gekalmeerd zijn."

Je kunt niet zomaar een zwerfhond adopteren. Rudy: "Je wordt goed gescreend. Ik vond Dobby via de site verhuisdieren.nl- een soort datingbureau voor honden. Dobby kwam daar langs via de Stichting Wereldhonden. Ik had uitgelegd dat ik een hond wilde die een beetje een einzelgänger is: die lekker op zichzelf kan zijn. Het filmpje met Dobby viel mij gelijk op. Hij was vanuit Griekenland hierheen gekomen: daar liep hij rond bij de haven. De politie nam hem mee, naar het politiebureau van Lefkimmi, op Corfu. Heel lang werd er gedacht dat er nog wel een baasje zou zijn, die hem zou komen halen, omdat hij zo vriendelijk en toegankelijk is. Toen dat niet zo bleek te zijn, ging hij naar Wereldhonden en binnen een paar weken werd hij naar Nederland gebracht."

"De eerste twee weken had ik hem op proef. Daarna wordt een hond op jouw naam overgeschreven en de chip komt ook op jouw naam. Er is nog wel regelmatig contact: ze willen weten hoe het gaat. Bij oudere honden is het afwachten of het klikt. Ik heb gewoon heel erg mazzel gehad met Dobby: het ging gelijk goed. Best bijzonder dat zo'n beestje uit een ver land hier helemaal blijkt te kunnen aarden. Overdag alleen zijn gaat prima: Dobby blaft niet en is zindelijk. Hij blijft netjes uit de keuken, misschien ook wel door die bezem die om de hoek staat. En dat terwijl hij op straat alles opvreet wat hij tegenkomt. We zijn maatjes, Dobby en ik. We gaan samen overal naar toe. Als ik een kantoorbaan zou hebben, kon hij zonder problemen mee: hij gaat rustig onder de tafel liggen als ik ergens ben. Ik ben wel wat minder met bandjes en muziek bezig sinds Dobby er is. Ik kan zo'n beest moeilijk elke avond alleen laten om te gaan oefenen. Ik voel me verplicht om te zorgen dat hij een goed leven heeft."

Wie geïnteresseerd is in het adopteren van een zwerfhond kan een kijkje nemen op de site verhuisdieren.nl Ook op www.corfuanimalwelfare.com is van alles te vinden. Deze organisatie werkt samen met Stichting Wereldhonden.

Meer berichten