Foto:

Ans Bienefelt breit er een einde aan

Ans Bienefelt (67) is toe aan het einde van haar wol- en breiboetiek. Het was na 41 jaar een moeilijke beslissing, maar vanaf januari 2019 neemt ze echt tijd voor zichzelf. Daarmee stopt een bekende winkel op Schouwen-Duiveland.

door Gerrit van Loon

DREISCHOR – Haar kinderen zeiden het al een tijdje tegen Ans. "Ma, stop nu. Ga eens genieten van het leven." En dat gaat ze straks ook echt doen. Nog twee maanden is het uitverkoop. De prijzen van bollen wol en breinaalden aan de Bogerdweg 35 in Dreischor worden alsmaar lager. Al het garen wat op voorraad ligt, is nu fors goedkoper. Na 1 januari gaat Ans alleen verder met patronen voor de bladen. Daarnaast gaat ze mensen bezoeken die eenzaam zijn en zal ze vaker een helpende hand toesteken bij de dierenwinkel aan de overkant van de straat.

Biljarttafel en naaimachine

De meeste jaren stond de winkel in Kerkwerve en heette toen Wolboerderij. Sinds juli 2017 zit 'Phildar Wol- en Breiboetiek' in Dreischor. Na de opruiming komt er in de huidige winkel een biljarttafel voor Ans' man te staan. Ze trouwde een kleine maand geleden in De Schorre met Paul Bodbijl, die een paar keer Zeeuws kampioen biljarten is geweest. "Krijgt hij een plekje voor zijn eigen tafel. Ernaast zet ik mijn naaimachine. Er komt ook nog een breimiddag. De duizenden bollen wol worden niet meer aangevuld."

Artrose in handen

"Mijn lichaam werkt niet meer mee. Ik ben geen jonge meid van 20 jaar meer", vertelt Ans. Ze heeft artrose in haar handen. "Zelf breien kan ik niet meer. Dan gaat het plezier wel een beetje weg. Ik heb pittige jaren achter de rug. Elke dag ben je in de weer met je winkeltje.

Er kwam ook nog eens een verhuizing bij. "Ik heb er al die jaren zoveel voor moeten laten. Kon ik niet bij dingen van de kinderen zijn. Of niet op vakantie. Na 1 januari ga ik rusten en daarna alleen maar leuke dingen doen."

Met de hond naar het strand bijvoorbeeld. Of naar Noorwegen op vakantie. "Ook wil ik op vakantie naar de stad Petra, die in de Bijbel wordt genoemd. Petra ligt in Jordanië. Pisa lijkt mij ook een mooie bestemming."

Ans is naar het einde toegegroeid. "Met veel plezier heb ik het al die jaren gedaan. Vaste klanten zeggen het jammer te vinden. 'Waar moeten we dan naar toe', vragen ze zich af. Dan begin ik wel eens te twijfelen. Zal ik toch niet blijven? Maar het is goed zo. Ik stop er nu echt mee en wil verder nog gaan genieten van mijn leven."

Meer berichten