Onderzoekster Julia Wald met de oogst van geteelde zeesla: na drie weken in het water. FOTO: PR
Onderzoekster Julia Wald met de oogst van geteelde zeesla: na drie weken in het water. FOTO: PR (Foto: pr)

Boeren op zee: het is echt pionieren

Naast alle boerderijen hier op Schouwen-Duiveland hebben we ook een 'Wierderij:' de grootste zeewierboerderij van Nederland.

door Anneke Flikweert

KERKWERVE - Omdat Seaweed Harvest Holland onze provincie op een bijzondere en innovatieve manier op de kaart weet te zetten, is het bedrijf uit Kerkwerve genomineerd voor de Zeeuwse Pioniersprijs. "Vorig jaar waren wij ook al genomineerd," vertelt John van Leeuwen, "maar dat we dit jaar weer tot de vijf kanshebbers behoren is toch best bijzonder. Er waren namelijk 105 inzendingen."

Niet iedereen moet eraan denken om zeewier te eten, toch eten we al dagelijks allerlei producten waar zeewier in verwerkt is, zoals koffiemelk, ijs, verzorgingsproducten, medicijnen en tandpasta. Het kan als groente worden gegeten en speelt een belangrijke rol in de Japanse keuken. En je kunt het zelfs gebruiken als bio-brandstof. Een geweldige nieuwe tak dus voor de Zeeuwse aquacultuur.

Dat de Wierderij Zeeland op de kaart zette, merkte John van Leeuwen ook in de afgelopen weken. "We hebben op dit moment een vacature voor een operator zeewierteelt en we krijgen reacties van over de hele wereld. Saoedi Arabië, India noem maar op. Aan de ene kant is zeewier 'hot,' maar niet over de hele wereld is er de expertise om het te kweken. Eigenlijk zijn er nog geen geschikte opleidingen."

John van Leeuwen werd benaderd door de Universiteit Wageningen om een testlocatie aan te leggen voor het kweken van zeewier. "Wij maakten met 't Spennekot al producten die zeewier bevatten, zoals azijn en mosterd en er was steeds meer zeewier nodig. Wij dachten: over een paar jaar komt hier het Kustlab, in Burghsluis, maar dat ging uiteindelijk niet door." Van het een kwam het ander en John van Leeuwen raakte betrokken bij de proefteelt van zeewier. Nu heeft hij samen met twee anderen een zeewierboerderij bij de Oosterschelde.

In het laboratorium in Kamperland worden microscopische kleine zaadjes- sporen- van bestaande wieren gehaald en opgekweekt. Als ze groot genoeg zijn wordt gezorgd dat ze zich hechten aan draadjes, die bij de Schelphoek het water ingaan. Een van de uitdagingen is dat het water nooit gelijk is. Er is een zomeroogst én een winteroogst, met verschillende wieren die ook weer een andere behandeling nodig hebben. John van Leeuwen: "We zitten midden in een natuurgebied en daar leveren we met ons zeewier tegelijkertijd een mooie bijdrage aan. Er is veel biodiversiteit en veel zeeleven en dat is bijvoorbeeld ook weer goed voor de vogels. Er zijn zelfs regelmatig zeehonden te zien. Met een bootje beheren we de Wierderij: het is er een meter of vijf tot zes diep. We oogsten zo'n 250 ton per jaar. Het is echt pionieren, want we moeten heel veel zelf uitzoeken. Ook het materieel om mee te zaaien, te oogsten en het zeewier te wassen moeten we zelf ontwikkelen." Ook al is Seaweed Harvest de grootste zeewierboerderij van Nederland, toch komt nu nog 91% van alle zeewierproducten uit Azië. Toch zijn er ook in andere Europese landen ontwikkelingen. John van Leeuwen: "Vooral Ierland is interessant: dat is van oudsher al een zeewierland. Het is erg inspirerend om een kijkje in die andere landen te nemen. Volgend jaar gaan we met een proefveld in de Noordzee aan de slag, in de buurt van de windmolens."

Seaweed Harvest Holland uit Kerkwerve is een van de vijf kandidaten voor de Zeeuwse Pioniersprijs. Deze prijs is bedoeld voor een bedrijf dat Zeeland positief op de kaart zet. De uitreiking is op 24 november. Stemmen kan via zeeuwsepioniersprijs.nl

Meer berichten