Professor Wim Backhuys temidden van de schoolkinderen in zijn eigen museum De Frieslandhoeve. FOTO: OBS De Schoener
Professor Wim Backhuys temidden van de schoolkinderen in zijn eigen museum De Frieslandhoeve. FOTO: OBS De Schoener (Foto: )

Kinderen bezoeken de professor uit de polder

Kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 van OBS De Schoener in Brouwershaven bezochten afgelopen week professor Wim Backhuys. Achter zijn boerderij in Kerkwerve heeft hij een grote kalverenschuur omgetoverd tot museum. Dit jaar brachten al meer dan duizend mensen daar een bezoekje aan.

door Gerrit van Loon

KERKWERVE– De kinderen van De Schoener waren erg nieuwsgierig naar de grote verzameling van Wim Backhuys (74). Ze vroegen hem de oren van het lijf over zijn 30.000 boeken, schelpen, skeletten, botten, slakken, geweien, inheemse voorwerpen en opgezette vogels of andere dieren van over de hele wereld. "Ik kon veel aan de kinderen kwijt, ze zogen alle informatie op", vertelt Backhuys naderhand. "Ik vond het een gezellige, gedisciplineerde groep kinderen."

Juf Karin van De Schoener kent de professor goed en verzorgde een tekenles van de gekozen schelp. 'Eerst goed kijken en een schets maken, daarna invullen met pastelkrijt en verschillende technieken.' Kinderen kregen een schelp mee naar huis.

Schouwse natuur

Sinds zeven jaar heeft de voormalige professor van de Universiteit van Wageningen zijn natuurmuseum De Frieslandhoeve op de Slikweg in Kerkwerve. Groepen mensen kunnen er naar toe op excursie. Bakhuys geeft dan een toelichting bij zijn vondsten vertelt met name over dieren die voorkomen in de Schouwse natuur.

Papoea-Nieuw-Guinea

"Vanaf mijn 14e jaar heb ik verzameld. Vooral op mijn studiereizen en expedities naar Indonesië, de Pacific Eilanden en Australië heb ik veel vondsten opgedaan. Ik verheug mij op volgend jaar. Dan stap ik voor privéonderzoek in het vliegtuig naar Papoea-Nieuw-Guinea."

Ondertussen blijven de kinderen op Schouwen-Duiveland zijn museum vol interesse bezoeken. Binnenkort bezoekt ook de lagere school uit Bruinisse de professor in de polder. Wim Bakhuys kijkt er al naar uit.

Meer berichten