Met pulserende hoge luchtdruk wordt de binnenzijde van droge bulkschepen schoongemaakt. FOTO: PR
Met pulserende hoge luchtdruk wordt de binnenzijde van droge bulkschepen schoongemaakt. FOTO: PR (Foto: pr)

Een hoofd vól met ideeën én handig

Het bedrijf The Big Smile uit Zierikzee won de Logistiek Prijs Zeeland. Wat is dat eigenlijk voor bedrijf, vroegen inwoners van ons eiland zich af.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE – "Wat een gemartel is dat, bij het schoonmaken van schepen," bedacht Hans Kooijman uit Zierikzee. Hij werkte zelf op een kraan en zag om zich heen dat het uitlossen van bulkgoed, zoals kolen, ijzererts, graan en sojabonen lastig was, maar ook het schoonmaken daarna, vanwege de moeilijk bereikbare plekken in grote schepen. Zo'n boot is binnenin namelijk stukken minder glad dan aan de buitenkant. Het schoonmaken is mensenwerk en gevaarlijk werk bovendien, wat niet iedereen wil doen: er gebeuren regelmatig ongelukken. Het lossen en schoonmaken duurt lang. Daarnaast ontstaat bij het schoonmaken vaak schade aan de binnenkant van het schip én de achterblijvende lading zorgt voor milieuvervuiling. Eind 2017 ging het ballastwaterverdrag in en schepen mochten niet zomaar meer afvalwater lozen. "Het moet gewoon schoner. We kunnen geen rommel meer in de oceanen lozen. En bovenal: het schoonmaken moet makkelijker kunnen," bedacht Hans. Hij heeft altijd een hoofd vol ideeën en daarnaast is hij handig met techniek. Er moest een oplossing zijn waardoor het schoonmaken van bulkschepen veiliger, sneller en schoner kon gebeuren. "Het is een kwestie van optellen van de omstandigheden en ik wist dat dit een goed moment was voor een heel nieuwe manier van schoonmaken."

Hans ging thuis aan de slag met het maken van een klein prototype. Hij wilde een systeem verzinnen waarbij de binnenkant van het schip niet meer fysiek aangeraakt hoefde te worden, om zo beschadiging en onaangename werkomstandigheden te voorkomen. Hans: "Dan kom je al snel uit op 'iets met lucht.' Ik combineerde een aantal technieken in een nieuw idee. Gelukkig dacht ook instrumentenmaker Wim de Koning mee. Mijn idee werkte en alles klopte. Toen kwam de stap naar het in het groot maken van de machine. Dat kon natuurlijk niet hier in de huiskamer, maar gelukkig kon ik terecht bij Kloet aan de Industrieweg, daar werken ze met staalconstructies, tractoren en werktuigen. En ik vroeg natuurlijk patent aan op het apparaat. Uiteindelijk is het twee meter lang geworden en 1500 kilo zwaar. Het hangt aan een kraan en door middel van gecomprimeerde luchtdruk kunnen de wanden en spanten van zeeschepen gereinigd worden, met een soort 'hamerklopjes' maar dan met lucht. We voegen een heel klein beetje water toe, tegen stofvorming. De kop van het apparaat kan draaien, om zo in alle hoeken en gaten te komen." Er zijn in de toekomst vast ook nog andere toepassingen mogelijk voor The Big Smile, zo werden er pas nog spoorrails gereinigd en dat verliep ook prima. De voorlopige doelgroep bestaat uit overslagbedrijven, wereldwijd, maar ook de binnenvaart. Bedrijven kunnen het apparaat huren en krijgen instructie.

De Logistiek Prijs Zeeland is een prachtig steuntje in de rug voor deze nieuwe onderneming. Hans Kooijman: "Ik had het ook helemaal niet verwacht. Maar gelukkig hebben we heel wat geleerd door onze deelname aan het PortXL acceleratorprogramma in Rotterdam, waaraan we begin dit jaar meededen. We kunnen nu heel goed uitleggen waar we voor staan."

Meer berichten