Foto:

'Gewoon rustig blijven, niet stressen'

De meiden van Majorettevereniging Apollonia uit Brouwershaven maken zich op voor het Nederlands Kampioenschap (NK) Majorettes, dat januari 2019 in Almere wordt gehouden. Sommigen zijn al geplaatst, anderen proberen dat 15 december voor elkaar te krijgen. Ons Eiland vroeg hoe de deelnemers zich voorbereiden en wat hun sport zo mooi maakt.

door Gerrit van Loon

Brouwershaven – Zeven twirlers van het B-team doen op het NK mee in het Artistiek Programma in de junior klasse basis. Merel den Engelsman (14) uit Zierikzee zit in dat team en maakt op 15 december ook nog kans op deelname in de duo. "Als het eenmaal zo ver is moet je gewoon rustig blijven en niet stressen." Ze weet al een beetje hoe het is, omdat ze eerder naar een NK ging. Merel is diegene die het langst van alle meiden bij Apollonia zit. "Ik heb nog nooit gedacht dat ik van deze sport af wil. Ik vind het nog steeds even leuk."

Teamgenootje Cindy (14) die afwisselend in Zierikzee en Kerkwerve woont, is het daarmee eens. "Dit is een mooie sport, omdat majorette niet heel populair is. We doen verschillende dingen: buiten rondgangen en wedstrijden, waarbij iedereen zijn eigen onderdelen heeft. Voor het NK probeer ik veel te oefenen en om het niet als iets heel spannends te zien. Ik verwacht dat we het allemaal heel goed gaan doen en dat het een leuke en gezellige dag wordt met zijn allen."

Maud de Knecht (14) uit Zierikzee sluit zich daar bij aan en hoopt dat zowel in groep als solo op een podium plaats. "Het is een moeilijke maar mooi sport. Je moet er veel tijd in steken om beter te worden."

Trainster Céline Snethorst (22) uit Reeuwijk moet daar samen met collega Wilfra Jonker voor zorgen. Ze doet zelf ook nog mee met een solo, 1 baton en duo. "Met het duo mag ik samen met Sjanna naar het NK. Leuk om de meiden te zien groeien en samen ergens voor te gaan. Ze zijn gemotiveerd. Daarnaast blijf het wel gewoon hobby waar ze het leuk en gezellig hebben met elkaar. Als je gemotiveerd bent en veel oefent kun je jezelf beter maken, dat is het mooie. Het moeilijke is om soms door te zetten als het niet zomaar lukt. En over bepaalde angsten heen te stappen als je moeilijke tricks moet doen. Als trainer gaaf om te zien dat iets lukt mede dankzij jou. Dat geeft een fijn gevoel. Zo kun je met elkaar knallen!"

Jaimie van de Sande (15) uit Kerkwerve oefent thuis veel en ziet het NK als een geweldige ervaring die ze voor geen goud zou willen missen. "Majorette komt niet vaak voor, dat maakt de sport speciaal en heel leuk om te doen." Sjanna Tanis (15) uit Brouwershaven legt al de avond voor het NK-weekend van 26/27 januari haar spullen klaar. "Ik ben erg trots dat wij naar het NK mogen met onze mooie club."

Plaatsgenoot Cindy Slegt (10) is dat ook. "Met je baton gooien, de dansjes er bij en de mooie pakken, maken deze sport leuk." Ilse de Vlieger (8) uit Schuddebeurs blijft rustig. Ze verwacht een gezellige dag met Apollonia. "Je moet er wel de lol van in blijven zien om tegen heel Nederland te twirlen", vindt Rachelle (10).

Plezier blijft bij Wilfra Jonker als ze de meiden elke woensdagavond in de gymzaal in Brouwershaven traint voorop staan. "We begeleiden ze in het aanleren van hun routine, uitzoeken van de juiste kleding en make-up daarbij. Het is mooi om te zien dat een heel jaar hard trainen en deelnemen aan wedstrijden een mooi eind resultaat oplevert: naar het NK. Wat de uitslagen daar ook worden. We zijn er al trots op dat we daar mogen staan."

Meer berichten