Wil Obbink organiseerde onlangs een schoonmaakactie in Brouwershaven. Het bleek een succes. FOTO: Elmer Schwarze
Wil Obbink organiseerde onlangs een schoonmaakactie in Brouwershaven. Het bleek een succes. FOTO: Elmer Schwarze (Foto: Elmer Schwarze)

Op de bres voor een opgeruimd eiland

Iedereen heeft wel eens iets gezien van schoonmaakacties op het eiland. Langs de kust, op de Brouwersdam of langs de Oosterschelde, maar ook in de dorpen lopen regelmatig mensen gewapend met prikstokken en plastic zakken om zwerfvuil op te rapen. Dit gaat uit van Schoon Zeeland of Waste Bag Challenge maar Iedereen kan zo'n actie in eigen dorp of kern organiseren.

door Willemien Lemkes

Schouwen-Duiveland - Schoon Zeeland heeft vijf afdelingen voor alle eilanden van Zeeland. Op Schouwen Duiveland is Terry Bom van het NME (natuur- en milieueducatie) het aanspreekpunt. Zij biedt mensen die iets willen organiseren om de buurt netter te maken hulp aan om actie te ondernemen.

Ludieke acties

"De hele zomer zijn jonge studenten van de Strandcampagne met hun jutterskar bezig op het strand", vertelt Terry. "Zij wijzen bezoekers op het belang van een schoon strand. Het campagneteam geeft ook zogenaamde zeelessen. Dan gaan we met een sleepnet door het water en kijken we met de kinderen wat er allemaal in de zee leeft. Ook komen we op de scholen voor gastlessen over zwerfafval. Dan geven we een uurtje les, knutselen met (zwerf)afval en ruimen samen met de kinderen het gebied rondom de school op. Bij de Pontes maken we de zogenaamde 'snoeproute' schoon, de weg van de school naar de winkels en de bushalte. Het geeft voor de leerlingen een bewustwording van wat er allemaal op straat ligt. Hopelijk denken ze daaraan als ze een chipszakje kwijt moeten. En als ze horen dat een sigarettenpeuk twee tot twaalf jaar nodig heeft om uit het milieu te verdwijnen en dat één peuk acht liter water vervuilt, dan hoop je dat ze eerder een asbak opzoeken."

Opruimen in Brouw

Wil Obbink organiseerde onlangs een schoonmaakactie in Brouwershaven. In samenwerking met de Stadsraad, Oud Brouw, de Spar en het NME werd een ploeg van twintig mensen eerst ontvangen met koffie en koek en daarna op pad gestuurd met instructie, prikstokken, vuilniszakken, handschoenen en (groene) hesjes voor de veiligheid. De benodigde materialen werden verzorgd door NME. Zij maakten ook een draaiboek voor eventuele ongevallen.

Wil is enthousiast: "Het is heel inspirerend als je mensen samenbrengt en dat er dan zo'n geslaagde ochtend uit voortkomt met als resultaat dertien zakken zwerfafval. Wij verbaasden ons over het aantal peuken op de Markt, bij de dokter, het Stadhuis, de muziektent en de winkel. Ik wil daarom pleiten voor grote peukenbakken op die plekken, dat scheelt een hoop voor het milieu. Het was zo leuk dat ook mensen die net in Brouwershaven wonen, meededen met de actie. Zij maakten op deze manier kennis met onze stad. Het was een nuttige, maar ook gezellige ochtend. Zeker voor herhaling vatbaar. Wij zijn trots op een schoon Brouw."

Complete outfit

Terry vertelt nog dat de opruimers van alles tegenkwamen." Gelukkig opvallend weinig kauwgom, dat verteert pas in vijfentwintig jaar. Maar Iemand haalde wel een vuilniszak met een complete outfit uit de sloot. Dan vraag je je af welk verhaal daar achter zit. "

Terry Bom is twee jaar betrokken bij NME. Zij ziet een groeiend enthousiasme bij de mensen om mee te werken aan een schone omgeving. "Dat is leuk om te zien. Het blijkt dus helemaal niet moeilijk te zijn om zo'n actie te organiseren. Wij kunnen daar als NME mee helpen. Neem gerust contact met mij op terry.bom@nmesd.nl

Meer berichten