Robert (bruin vest) en vader Floor van Eldorado Haamstede zijn druk in de weer met de kerstbomen. FOTO: Gerrit van Loon
Robert (bruin vest) en vader Floor van Eldorado Haamstede zijn druk in de weer met de kerstbomen. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Schouwen in de weer met de boom

De Sint is het land uit. Nederland maakt zich op voor het volgende feest: Kerst. Op heel het eiland zijn mensen druk in de weer met het aanbrengen van kerstverlichting en het optuigen van de bomen. Marieke Heijboer uit Sirjansland helpt met haar bedrijf zelfs bij het optuigen. Ons Eiland deed een rondje met de vraag: hoe staat -ie ervoor?

Gerrit van Loon

SCHOUWEN-DUIVELAND – "Ze zijn er weer", jubelt familiebedrijf Eldorado Haamstede aan de Vertonsweg in Burgh-Haamstede. Het gaat dan om de Omorica's, Fraseri en Blauwsparren. Allemaal mooie kerstbomen in pot of op kruis. In verschillende maten. Wanneer het zomerseizoen voorbij is sluit de camping en de Groenten& Fruitwinkel bij Eldorado. Vanaf eind november is de winkel weer open en gevuld met kerstbomen.

De bomen die worden aangeboden in Haamstede worden allemaal met de hand uitgespit of gezaagd. "Doorgaans hebben wij twee verschillende soorten kerstbomen: de 'klassieke' kerstboom Picea Omorika en familie van de Noordmann: de Glauca, ook wel Blauwspar genoemd. De bomen hebben dit jaar behoorlijk last gehad van de aanhoudende droogte. Dat resulteerde in minder groei en hogere beregeningskosten. Na het spitten volgt het oppotten. Da is nog meer werk dan het uitspitten. Na het uitstallen konden mensen hun boom komen uitzoeken. Eldorado brengt deze in de buurt gratis thuis", vertelt Jacqueline Fonteijne.

Uitgebreid vieren

Haar eigen boom staat al op. "Een mooie grote boom buiten. En we hebben allemaal, mijn broer Robert en mijn ouders, een boom in pot in huis. Die geven we elke dag een liter water. Zo voorkom je naalduitval. Kerst wordt bij ons altijd uitgebreid gevierd, ook omdat mijn moeder Angela van Engelse afkomst is."

Verderop op Schouwen, bij Uw Groene Vakwinkel in Schuddebeurs, zijn er ook weer kerstbomen. De vakwinkel bezorgt ze gratis over heel het eiland thuis. Als mensen er tegenop zien om zelf de boom op te zetten, kunnen ze Ed Your Service van Marieke Heijboer benaderen. Met haar evenementenbedrijf uit Sirjansland biedt ze hulp. Had Rotterdamse Lau van Tiny dat maar geweten toen hij jaren geleden tierend zijn kerstboom optuigde. Het filmpje daarvan ging viral.

"Een kerstboom opzetten, zeker een echt exemplaar, is best veel werk. Als mensen opzien tegen dat werk, regel ik dat graag. Zelfs het versieren kan ik helemaal verzorgen. Of we doen het gezamenlijk", vertelt Marieke Heijboer. Als de boom in huis staat, moet deze er na Kerst natuurlijk ook weer een keer uit. Die service biedt Ed Your Service ook. "We kunnen de boom zelfs wegbrengen. Zo kunnen mensen met Kerstmis genieten van de boom, zonder dat ze daar zelf veel werk aan hebben gehad", aldus Heijboer.

Kinderen versieren mee

Zelf heeft ze een Nordmann in huis. "Ieder jaar is het even puzzelen om hem recht in de standaard te krijgen. Iedereen herkent dat wel. Dan gaan de lampjes er in en daarna mogen de kinderen de boom versieren. De styling is divers. Wat de kinderen mooi vinden. Dus chique kerstballen, maar ook kitscherige glitter pumps, pluche kerstmannen en een oerlelijke struisvogel."

Meer berichten