Kerstspulletjes kun je ook prima tweedehands kopen. FOTO: PR
Kerstspulletjes kun je ook prima tweedehands kopen. FOTO: PR (Foto: Dorcas)

Moet Kerstmis wel zo overdadig zijn?

Goud, glitter en luxe alom. De kerstadvertenties, kerstcommercials en kerstinrichting van winkels zijn niet te negeren in deze tijd.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Toch zorgt Kerst ook voor verdeeldheid. Bij de een kan de overdaad niet op, de ander houdt het gewoon gezellig en weer een ander heeft geen cent te besteden. Moet het zo overdadig, of kan Kerst ook duurzaam?

Tweedehands

Voor wie Kerst wél leuk wil aankleden, maar er niet de hoofdprijs aan wil besteden zijn er de tweedehandswinkels, met een uitgebreid assortiment aan kerstspulletjes. In Zeeland zijn er op dit moment 47 kringloopwinkels. "De kerstballen gingen hard dit jaar," vertelt een medewerkster van Dorcas Zierikzee, "maar wat veel mensen vergeten is dat we ook prachtige kerstkleding hebben voor bijvoorbeeld een eindejaarsgala, niet alleen voor dames hebben we hier glitter en glamour, maar ook voor de heren hebben we kwalitatief goede kostuums hangen."

Voedselbank

Ook voor de gezinnen die leven onder de armoedegrens moet het feest zijn, aan het eind van het jaar. Daar zorgt onder andere de Voedselbank voor, met honderden vrijwilligers in heel Zeeland. "We krijgen nu chocolade binnen van Sinterklaas, van verschillende winkels," vertelt Annelies Polet. "Maar zo aan het eind van het jaar schiet er misschien bij mensen ook weleens iets over uit het kerstpakket, wat ze kunnen missen. Kijk ook eens even in je voorraadkast, zou ik mensen willen vragen. Zeker richting de Kerst en oud en nieuw is het fijn als mensen een kleine verrassing in hun pakket aantreffen. Een blikje vruchtjes, knakworstjes, een blikje ragout, maar ook producten voor dagelijks gebruik, zoals wasmiddel, wc-papier en luiers zijn altijd welkom. December is een dure maand, zeker als je maar 30 euro per week te besteden hebt. En het aantal aanmeldingen neemt nog elke week toe. Wat dacht je van ouderen met alleen een AOW'tje? Het is fijn om dan met Kerst toch een extraatje op tafel te kunnen zetten, zoals een pasteitje. Voor kinderen schiet een cadeautje er vaak bij in, maar ook daar zorgen wij voor. Het is elke keer weer een sport om een mooi pakket voor de mensen samen te stellen, maar dit vrijwilligerswerk brengt ook heel veel geluk. Het is een wisselwerking. Even een luisterend oor bieden maakt al zoveel verschil. Zelf vier ik Kerst ouderwets en eenvoudig: we gaan gezellig fonduen met het gezin. Het gaat er niet om hoe duur iets is, maar het draait om gezelligheid."

Wereldwinkel

Ook bij de Wereldwinkel doen ze aan een duurzame Kerst, maar weer vanuit een heel andere invalshoek. "Wij zijn het hele jaar duurzaam bezig," vertelt een van de medewerkers. "Heel veel van onze producten zijn met de hand gemaakt van gerecycled materiaal, welke kant je ook uitkijkt hier in de winkel. Wij zijn natuurlijk ook wereldverbeteraars. Mijn oproep: maak eens een verlanglijstje met spullen uit de Wereldwinkel erop!"

Kerstpakketten en spullen daaruit die de ontvangers niet zelf kunnen gebruiken zijn welkom bij de Voedselbank, maar ook dingen die bij anderen in de kast blijven staan, zoals blikken met vruchtjes, ragout en andere lang houdbare producten. Voedselbank Schouwen- Duiveland 06-23356308, Voedselbank Walcheren 0118-627379, Voedselbank De Bevelanden 0113-851635. Ook vrijwilligers en chauffeurs kunnen zich altijd melden.

Meer berichten