Koffieclub van het Leger des Heils in Zierikzee aan de soep. FOTO: Marieke Mandemaker
Koffieclub van het Leger des Heils in Zierikzee aan de soep. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: )

'Het is druk met kerstpakketten nu'

Hij is een beetje laat voor de afspraak, Udo Opdedijk van het Leger des Heils. "Het is heel druk met kerstpakketten nu", zegt hij. "Ik moet er 750 rondbrengen. Via organisaties als Emergis, de Voedselbank en SMWO krijgen mensen die het nodig hebben zo'n pakket." Zo zitten we meteen midden in het hart van het werk van het Leger des Heils: vanuit de Bijbelse motivatie zorgen voor de naaste.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE – Het Leger des Heils in Zierikzee heet officieel het Dienstencentrum. Het heeft niet meer de functie van kerk, daarvoor gaan de heilssoldaten en andere belangstellenden naar Goes. Het Dienstencentrum is de maatschappelijke poot van het Leger.

Helpende hand

Op hun site is te lezen waar zij voor staan: het Leger des Heils gelooft in het voorbeeld dat Jezus gaf om anderen de helpende hand te bieden. "Hij zorgde voor zieken en zwakkeren en verklaarde zich solidair met de armen. Daarom praten wij niet alleen over het Evangelie, maar geven we ook hulp aan mensen die dat nodig hebben. Toch blijft het belangrijk om met elkaar over het Evangelie te praten."

Winkels

In Zierikzee zijn twaalf vrijwilligers een paar keer per week bezig om het elke bezoeker naar de zin te maken. Iedereen die binnenkomt, wordt een kopje koffie aangeboden. Vrijblijvend snuffelen in de 'winkels' kan ook. Er is een grote voorraad van nette schone, betaalbare kleding. Dat is fijn voor mensen met een kleine beurs, maar volgens de vrijwilligers zien ze heel diverse klanten: van jong tot oud van arm tot mensen met meer geld. "Maar de meeste klanten komen toch vooral om een praatje en de gezelligheid."

Buitenpost

Zierikzee is een buitenpost van Goes, vertelt Udo Opdedijk. "Wij vinden het belangrijk dat klanten met minder draagkracht hier voor weinig geld goede kleding en huishoudelijke artikelen kunnen kopen. Ook de boekenwinkel boven wordt goed gezocht. Alles is keurig gerubriceerd en daar staan ook tafeltjes om even rustig te zitten of te praten. In Goes hebben we een meubelwinkel en kunnen we op verzoek meedenken over de aankoop van een wasmachine of koelkast. Ik heb goede contacten met leveranciers en vanuit een fonds dat gesponsord wordt door bedrijven kan ik mensen die het echt nodig hebben helpen. Samen met andere kerken zijn wij ook verantwoordelijk voor de Noodopvang boven in het pand in Zierikzee. Mensen die opeens op straat staan kunnen hier een paar nachten terecht." Als we er rondkijken zien we een babybedje en een badje staan. "We hebben pas een moeder met een baby, die nergens onderdak had, kunnen helpen", zegt Udo. "Zulke noodsituaties zijn er ook nog steeds op dit eiland."

Aan de muur in de koffieruimte hangt naast de kerstboom een grote foto van William Booth, de oprichter van het Leger des Heils. Zijn motto was soup, soap and salvation. Soep en zeep worden verstrekt, maar hoe staat het met de salvation (redding)?

Geestelijke nood

Udo: "Als we met mensen praten, merken we vaak ook geestelijke nood. Daar gaan we graag over in gesprek. Het evangelie roept ons op om om te zien naar onze naaste. Dat doen we in materieel opzicht, maar we willen ook graag ons geloof delen."

Dit jaar is er in plaats van een kerstdiner een nieuwjaarsdiner in samenwerking met leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman. In de school is iedereen welkom. De datum is nog niet bekend, wie wil aanschuiven voor de maaltijd en contact, kan zich opgeven, Poststraat 37.

Meer berichten