Foto:

Nieuwerkerk is in blijde verwachting

De uitgerekende datum voor hond Happy is 5 januari. Dan krijgt de Leonberger die bij zijn baasjes aan de rand van Nieuwerkerk woont een nest met puppy's. Mensen in het dorp kijken er naar uit. De vorige dekking van de hond mislukte, waardoor de pup-reserveringen tot grote teleurstelling van velen niet doorgingen. Ons Eiland ging op vervroegd kraambezoek bij Happy en haar baasje Margo Kraanen.

door Gerrit van Loon

NIEUWERKERK – Margo Kraanen was afgelopen september echt 'in shock'. De zorgvuldig geplande dekking van haar vierjarige hond Happy mislukte. De amoureuze escapade tussen Happy en de uitgekozen reu in Overijssel, luisterend naar de naam Buffel, leidde niet tot een nestje. "Misschien naïef, maar daar hadden we wel echt op gerekend toen. De dekking bij honden luistert nauw. Met bloedtesten bij de dierenarts is tot op de dag nauwkeurig te bepalen wanneer het het beste kan gebeuren. Dus wanneer Happy op zijn loops is. Toen dat was, gingen wij met de 'willige' Happy naar Overrijsel. Daar hadden wij een goede vader gevonden", vertelt Margo Kraanen.

Voor de zekerheid ging ze toen ook de volgende dag op en neer vanuit Zeeland richting de reu. "Een dekking heeft als alles normaal verloopt 85 procent kans van slagen. Dus wij dachten dat het goed zou komen. Maar op de echo's niets te zien. Leeg. Dat was slikken."

En niet alleen voor haar, ook voor de gereserveerd hebbende mensen. De belangstelling voor een kleine Leonberger, genoemd naar de leeuw, gezien de manen bij dit hondenras, was en is groot. De teleurstelling daarom ook.

Dierenliefhebber

"Leonbergers zijn lieve en leuke honden. Geen waakhonden. Om aan te schaffen zijn ze hoog in de prijs. Via onderlinge contacten tussen particulieren loopt dat wat anders", weet Kraanen. Ze is een echte dierenliefhebber. Vroeger had ze met haar man Michiel en gezinnetje al vier Belgische herders. Daarna zo'n zeven jaar lang een Pyreneese berghond, Zorro.

"Die was erg speels en waaks. Pittig. Vrat energie en was erg beschermend voor ons naar andere mensen toe. Dat was op den duur niet gezellig meer. Happy heb ik ook al vanaf pup. Straks houden we van haar één pup hier thuis."

Aanhankelijker

Ja, want het is inmiddels wel gelukt: Happy is zwanger! De moeder van Margo woont in Emmen, en de route daar naar toe loopt langs Overijssel. Nog maar eens langs gaan met Happy, dacht Margo. De echo liet nu iets anders zien. Happy is nu bijna 7 weken zwanger. De draagtijd is zo'n twee maanden.

"We merken het aan haar gedrag. Bij het uitlaten laat ze zich niet gemakkelijk meer aan de kont snuffelen door andere honden. Alsof ze wil zeggen, move. Ze loopt vlugger door. Naar ons toe is ze aanhankelijker. Komt knuffelen. Ze mag op de bank bij ons komen liggen, dat mocht voorheen niet. Ik stop haar vaker een plakje worst toe. Ach, het is voor haar ook allemaal nieuw."

Verraderlijke

De uitgerekende datum is vlak na Kerst en Oud & Nieuw. Maar de regel luidt: hoe meer pups in de buik, hoe eerder ze kunnen komen. Aan Happy is de zwangerschap niet te zien. "Bij honden zie je dat nooit goed. Dat is het verraderlijke. Krijg je opeens een verrassing."

Meer berichten