Foto:

Carbidschieten wordt echt evenement

Voor het eerst dit jaar maken de mannen van het carbidschieten uit Oosterland er een officieel evenement van. De vergunning is aangevraagd en op 31 december staan op het land tegenover de Wok van Zeeland naast de kanonnen ook een partytent met koek-en-zopie. En wat vuurkorven om de warmte erin te houden. "Je ziet elkaar weer eens."

door Gerrit van Loon

Oosterland – Er zit schot in het carbidteam. Moesten ze de voorgaande jaren 's ochtends op Oudjaarsdag nog snel de laatste hand aan hun kanonnen leggen. Dit jaar loopt alles voor op schema. Oké, tijdens het interview is de verf nog nat en zijn de ballen die worden weggeschoten nog niet gevonden, maar dat komt voor Oudjaar wel goed. De vriendengroep laat op hun plekje in de polder bij het voormalige bedrijf (een komkommerkwekerij) van Bram van Dijke het vele werk zien. Ze nippen aan hun biertje als ze er stoer over vertellen. Ze kennen elkaar van het werk in de kassen, dat ze vroeger voor Bram (46) deden.

Zijn zoons Colin (24) en Sander van Dijke (18) vervaardigden samen met vrienden Pascal Groenendijk (27), Jochem Groenendijk (24), Mees van der Werf (24) Matthijs Bosman (23) en Julian Stouten (22) een kanon bestaande uit zes melkbussen waar straks carbid mee wordt geschoten. Er werd veel geslepen en gelast. "Een arbeidsintensief werkje", vertelt Bram van Dijke.

"Eerst wilden we een carroussel maken, maar dat was toch wel wat veel werk", zegt Mees van der Werf. Hij bouwde zelf vorig jaar ook een carbidkanon. "Dit jaar met een nieuw team nieuwe kansen", lacht hij. Hij sloot zich maar al te graag aan bij de rest. Op hun vrije avonden en in de weekenden werd in hun mancave fraai werk verricht. Naast het melkbussenkanon, nemen ze nog drie kanonnen mee naar het stuk land aan de Rijksweg. Daarbij zit een grote verrassing. En een klein afschrikkanon dat op het land tegen de vogels werd gebruikt..

Van 13.00 uur tot 17.00 uur staan de jongens tijdens Oudjaar met hun kanonnen, carbid, partytent en vuurkorven paraat. Wie met een eigen kanon wil aansluiten, moet zich eerst even melden via de Facebookpagina Carbidteam Oosterland. "Alles voor de veiligheid. Onder de 16 jaar mag je niet carbidschieten. Er is een afzetlint. Toeristen of bezoekers die te dicht bij de kanonnen komen houden we er van weg", vertelt Pascal Groenendijk.

In de beginjaren knalden de jongens in de wei tussen de kassen aan de Maatje Harings Jobsweg waar ze werkten. "Dat was allemaal enkel glas. De kans op breuken was groot", kijkt Van Dijke op die tijd terug. Als een soort try-out is er nu een waar evenement van gemaakt.

"We zijn de enige groep op het eiland die met een vergunning carbid schiet. Je ziet het carbidschieten vooral in Friesland. Ouderen vinden het leuk dat het ook hier te zien is, die kennen het nog", aldus Bram. "We doen het voor het dorp. Zie je elkaar weer eens", aldus Sander. Broer Colin weet dat de politie blij is dat het schieten op één locatie is. "Lekker overzichtelijk. Onderling gaat het om de hardste knal. Dan ben je de Carbid-koning."

Meer berichten