Foto:

Honden en vuurwerk gaan niet samen

Frauke Kneepkens is hondengedragstherapeut op Schouwen-Duiveland en heeft een hondenschool in Zonnemaire. Ze geeft cursisten en klanten tips over hoe baasjes het beste met honden de vuurwerkperiode kunnen doorkomen. Voor de honden, baasjes én vuurwerkliefhebbers deelt ze die informatie met deze krant. "Een hond hoort vele malen beter dan wij. Vergeet naast de lichtflitsen vooral niet de geur die erbij vrij komt."

door Gerrit van Loon

Zonnemaire – Hoe is met Oud & Nieuw het beste rekening te houden met honden. Want de voor mensen zo gezellige decembermaand, brengt voor huisdieren veel stress met zich mee. De drukte, de visite over de vloer. De eenzame periodes als baasjes elders op visite gaan. De verleidingen. Lekkere hapjes staan laag op tafels. Chocolade is echt gif voor honden, waarschuwt Frauke. Ook haardvuur en kaarsen vergt aanpassing voor honden. Grootste aandachtspunt is het vuurwerk.

"In de eerste plaats vraag ik een stukje begrip voor de onnatuurlijke situatie, gezien vanuit de hond. Het is niet niks voor dieren in het algemeen om deze menselijke 'vreugde' te moeten doorstaan. Alles is voor een hond allerminst prettig. De hond zal bij schrik willen vluchten of zich liever willen verstoppen. Hij hoopt met zijn gedrag de nare situatie onder 'controle' te krijgen. Zijn oplossing is lang niet altijd wenselijk voor ons. Een hond met stress is niet meer goed bereikbaar. Frustratie schuilt om de hoek. Dat schaadt de samenwerking", informeert Kneepkens haar cursisten.

De hondentrainster ziet verschil in steun bieden aan een hond of deze troosten. "Bij steun kan een hond op je rekenen. Je bent zichtbaar en de hond kan van je op aan. De hond mag dus best even tegen je been aan zitten als ze zich even onveilig voelt. Troosten kan onbedoeld het gevoel van de hond bevestigen of het voeden. Ga daarom niet, juist bij schrik, ineens de hond uitgebreid aandacht geven."

"Bied duidelijkheid in wat je van je hond verwacht. Duidelijkheid biedt veiligheid. Oefenen op afstand van de hond met onschuldig kindervuurwerk helpt. Een sterretje of knalerwt is daarvoor al voldoende. Graag met twee personen, zodat de aandacht van één volledig bij de hond is", doceert Kneepkens. "Kies een afstand dat de hond nog bereikbaar is, leerbaar is."

Wanneer baasjes zelf schrikken van vuurwerk moeten ze dat herstellen. Rustig en vrolijk blijven, adviseert Kneepkens. Honden voelen dat aan. Het beste is om hond aangelijnd uit te laten in eigen omgeving en alleen los te laten in grote natuurgebieden of omheinde plekken. Op Oudjaarsavond zelf? "Houd gordijnen dicht voor de lichtflitsen, zet een muziekje op om zo geluid te verminderen. Laat de hond niet alleen, ook niet in een auto. Creëer een veilige plaats in huis. Sommige honden vinden ergens in of achter liggen fijn. en verras hem met een groot verantwoord kauwbot."

Onnatuurlijke situatie

Schouwen-Duiveland knalt er niet heftig op los. "Hier valt het gelukkig nog mee. Het zou fijn zijn als er vaste vuurlocaties komen. Wie wil zoekt het op en geniet. Wie ervan weg wil blijven, wordt niet onnodig lastig gevallen. Voor honden is het een onnatuurlijke situatie. Zij horen veel harder dan wij. De geur is angstaanjagend. Bedreigend. Dat geldt overigens ook voor andere dieren."

Meer berichten