Krista Krijger vertrok in 2014 naar Curaçao en tegenwoordig werkt ze met zeeleeuwen in het Curaçao Dolphin Therapy Center.
Krista Krijger vertrok in 2014 naar Curaçao en tegenwoordig werkt ze met zeeleeuwen in het Curaçao Dolphin Therapy Center. (Foto: )

Hoe gaat het met de wereldzeeuwen?

Afgelopen jaar zijn er weer prachtige verhalen de revue gepasseerd over Zeeuwen die tijdelijk of juist voor onbepaalde tijd Zeeland hebben verruild voor het buitenland. Hoe hebben ze de kerstdagen doorgebracht en wat zijn de plannen voor de toekomst?

door Rachel van Westen

In september vertelde Lotte Dieleman haar verhaal in deze krant. Ze vertrok zes jaar geleden naar de Poolse stad Krakau. Destijds had ze geen idee hoe lang ze in Polen wilde blijven, maar ze kwam in dit land haar liefde tegen en dit voorjaar werd hun dochtertje geboren. In november is ze samen met haar gezinnetje een paar weken bij de familie geweest, dus de kerstdagen vierden ze in Krakau. "Onze eerste kerst met z'n drietjes, dus toch wel een beetje speciaal. In Krakau staat er altijd een kerstmarkt op het grote marktplein en de stad is prachtig versierd. Het hoogtepunt is hier kerstavond. Traditioneel maken ze een maaltijd die bestaat uit heel veel verschillende gerechten, allemaal zonder vlees. Naast de bietensoep en pierogi staat er meestal ook karper op het menu. De laatste week voor kerst zijn karpers dan ook volop te verkrijgen op de markt, meestal levend. Er staan grote bassins waar je zelf een exemplaar kunt uitkiezen. Ze zeggen dat mensen die vis dan soms een paar dagen thuis in hun bad laten rondzwemmen, maar dat kan ik uit eigen ervaring niet bevestigen", lacht ze.

Nieuw-Zeeland

Ook het verhaal van Lizzy was heel bijzonder. Zij emigreerde niet alleen met haar eigen gezin naar de andere kant van de wereld, maar ook haar ouders en haar zus vertrokken naar Nieuw-Zeeland. "Kerst is in Nieuw-Zeeland een groot feest. Twee weken geleden hadden we de Christmas Parade, een soort optocht met praalwagens en de kerstman. Gelukkig geen donkere dagen voor kerst, maar heerlijk weer, lekker buiten op het gras, barbecue aan en relaxen. In de meeste gevallen is kerst relaxt, gewoon op je jandals (slippers) en in je korte broek, met familie en vrienden, thuis of op de camping. Met nieuwjaar is er weinig te doen. Geen grote vuurwerkspektakels zoals in Sydney, er wordt zelfs geen vuurwerk verkocht. Wat mensen afsteken kan zijn wat ze hebben overgehouden van Guy Fawkes, dit wordt gehouden op 5 november om te vieren dat Guy Fawkes probeerde het Britse parlement op te blazen, maar dat mislukte. Gelukkig is het vuurwerk kinderspel in vergelijking wat er in Nederland te verkrijgen is. Mensen komen vaak wel samen voor een beetje gezelligheid, maar zoals in Nederland zeker niet. Hoewel dat in de stad weer anders is dan op het platteland."

Curaçao

Krista Krijger vertrok in 2014 naar Curaçao en tegenwoordig werkt ze met zeeleeuwen in het Curaçao Dolphin Therapy Center. "Met de feestdagen mis ik Nederland wel, voor mij is kerst samen zijn met familie en vrienden. Daarbij is kerst in de zon is toch net even wat anders dan gezellig met z'n allen een lekker gluhweintje bij de open haard", vertelt ze. "Kerst en oud en nieuw worden hier op Curaçao wel gewoon gevierd. Met oud en nieuw wordt er vaak een koelbox met iets lekkers meegenomen naar de brug om daar met z'n allen naar het vuurwerk kijken. Wanneer dat afgelopen is, is het tijd voor een feestje met de voetjes in het zand. Dit jaar ben ik voor het eerst vrij, dus ik denk dat ik wat eerder ook maar eens het Nederlandse oud en nieuw ga inluiden hier in de stad. Dit heb ik nog niet gedaan in al de jaren dat in op het eiland woon."

Hidde vertelde dit jaar in deze krant dat hij na zijn vwo-examen graag in het buitenland wilde gaan studeren. Op dat moment stonden er drie aanmeldingen open op universiteiten in Melbourne, Sydney en Brisbane. Door het verschil in zomer en winter begint semester in Australië pas in februari, dus in de tussentijd vertrok hij naar een Fiji eiland om vrijwilligerswerk te gaan doen. "Ondertussen heb ik mijn keuze laten vallen op de universiteit in Brisbane", laat hij weten. "Het visum is binnen en ik zal eind januari op het vliegtuig stappen richting Australië. De feestdagen vier ik gezellig met familie in Zierikzee. Door mijn reislust is mijn oma bang dat dit de laatste kerst was met de familie. Uiteraard hoop ik dat dit niet zo is, maar mijn toekomst ligt overduidelijk in het buitenland. Op Fiji heb ik geleerd dat onze rijkdom, maar ook basale levensbehoeften als water niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben gaan waarderen wat ik van mijn moeder heb meegekregen en de kansen die mij geboden zijn en worden. Mensen op Fiji zijn armer, maar hebben een zeer rijk sociaal leven te midden van hun familie. Er wordt veel meer gepraat, gezongen en met elkaar gegeten. Het is een ervaring die ik niet had willen missen!"

Meer berichten