De honderdduizendste bezoeker was Petra Meijer uit Huizen met haar man Bert Schaap, kinderen Sem, Stijn en Boet Schaap en haar ouders.
De honderdduizendste bezoeker was Petra Meijer uit Huizen met haar man Bert Schaap, kinderen Sem, Stijn en Boet Schaap en haar ouders. (Foto: )

Petra is honderdduizendste bezoeker

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk heeft donderdag 27 december honderdduizendste bezoeker ontvangen. De eer viel te beurt aan Petra Meijer uit Huizen met haar man Bert Schaap, kinderen Sem, Stijn en Boet Schaap en ouders Marianne en Kees Meijer.

OUWERKERK - Ze werden verrast met een persoonlijke ontvangst door directeur Siemco Louwerse waarna wethouder Jacqueline van Burg en bestuursvoorzitter Karla Peijs bloemen en cadeaus uitreikten, onder meer een rondvlucht boven het deltagebied en een schoolbezoek voor de schoolklas van de tweeling Sem en Stijn. Met nog vijf dagen te gaan in 2018 werd het magische getal honderdduizend behaald waarmee het jaar 2018 officieel het meest succesvolle jaar van het museum ooit is. De cijfers voor dit jaar laten een groei van twintig procent zien ten opzichte 2017 en bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Herdenkingsjaar

Het Watersnoodmuseum blikt terug op een uitzonderlijk succesvol herdenkingsjaar. Het herdenkingsjaar ging officieel van start met de Nationale Herdenking op 1 februari 2018 in aanwezigheid van Prinses Margriet.

Nieuwe tentoonstelling

De openstelling van de compleet nieuw ingerichte tentoonstelling 'Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen' zorgde voor een extra impuls in het aantal bezoekers. Op educatie gebied was er voor basisscholen in Zeeland en op Goeree-Overflakkee de Watersnoodmuseumbus. Deze bus reed af en aan richting museum, in Zeeland gesponsord door de Rabobanken en op Goeree-Overflakkee door de gemeente, en haalde zo de drempel weg voor basisscholen die vaak een bezoek aan het Watersnoodmuseum lieten afhangen van het budget voor de vervoerskosten.

Het museum opende ook een tijdelijke tentoonstelling op locatie, in Colijnsplaat. De tentoonstelling van Johannis de Rijke trok ruim 1200 bezoekers; die overigens niet bij deze 100.000 opgeteld zijn, omdat dit niet in het museum in Ouwerkerk zelf was. Al met al een herdenkingsjaar met een gouden randje, stelt ook directeur Siemco Louwerse: "Uitzonderlijk trots op de vrijwilligers en het team die dit resultaat hebben weten te bereiken. We kunnen gezamenlijk terugkijken op een indrukwekkend herdenkingsjaar, waarbij we het verhaal van de watersnood van 1953 nationaal en internationaal onder de aandacht hebben gebracht".

"Een verhaal dat we steeds sterker weten te koppelen aan de verhalen over water vandaag de dag met betrekking tot klimaat en waterveiligheid. Dat we daarbij dan ook nog ruim 100.000 bezoekers naar Ouwerkerk weten te trekken is natuurlijk heel bijzonder. Ook in 2019 gaan we ons weer tot het uiterste inzetten om met interessante aktiviteiten het museum op de kaart te zetten. Het thema van de eeuwige strijd tegen het water is actueler dan ooit."

Meer berichten