Foto: Anneke Flikweert

Eeuwen terug: met Zierik langs de Ee!

Je hoeft alleen stad of dorp in te lopen, om te zien hoe onze omgeving er vroeger uitzag en entree betalen of een heel programma volgen is ook niet nodig, dankzij de straatexposities van Stichting Vlam.

Door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Bewoners, toeristen, maar ook schoolklassen genieten van de oude foto's op de locatie waar ze ooit gemaakt werden. Na expo`s in verschillende kernen met beelden van rond 1900, was er in Zierikzee tot eind december een expo over het Beleg van Zierikzee te zien tijdens de 80-jarige oorlog, met heel oude afbeeldingen en een tweede deel met foto`s van het Geuzenfeest in Zierikzee 100 jaar terug. Daarnaast was er tweewekelijks een fotorubriek in Ons Eiland. In het nieuwe jaar zal die rubriek wekelijks verschijnen, ook is er weer een nieuwe straatexpositie.

Jolien Hemmes van Stichting Vlam: "Dit keer gaan we nog verder terug in de tijd. Kijk: deze foto van de Brede Brug, op de plek van het huidige Havenplein, was tot nu toe lang de oudst bekende straatfoto van Zierikzee die we kenden. Heel bijzonder, want de Oude Haven liep toen nog tot bij Concordia en de brug is in 1872 alweer afgebroken, bij de demping van de haven. Ondertussen zijn er twee foto's opgedoken die nog iets ouder zijn, maar die zijn minder interessant, want dat zijn de geijkte stadsgezichten. En natuurlijk zijn er nóg wel oudere foto's, maar dat zijn dan portretten van mensen. Nu willen we de geschiedenis vóór die oudst bekende foto in beeld krijgen. Dat doen we door met details van oude foto`s en meer, op locatie, een zo echt mogelijk inkijkje te geven in nog veel oudere tijden. Van lang terug is vaak nauwelijks wat terug te vinden, maar er is toch bijzonder materiaal opgespoord. Als je naar oude gebouwen of oude foto's kijkt, zie je zo automatisch een hele geschiedenis daarin weerspiegeld."

Jolien maakte al langer tentoonstellingen en ontdekte dat er een schat aan oude foto's was, waar weinig mee gedaan werd. In 2016 startte ze daarom met raamexposities op locatie, op diverse plekken. "Het is laagdrempelig: mensen hoeven niet speciaal ergens naar toe, ze kunnen 24/7 kijken, er wordt geen entree gevraagd en ze hoeven niet in één keer alle foto's te bekijken. Het grappige met oude foto's is dat het helemaal 'echt' is, al werd er soms ook geposeerd. Je ziet ook dat elke tien jaar de techniek van fotograferen beter werd. Verhalen van vroeger verdwijnen op een gegeven moment, we vragen mensen daarom ook om hun verhalen bij de foto's via onze website door te geven. We krijgen als stichting veel hulp van vrijwilligers, mensen die hun ramen 'lenen', die info geven, van archieven en van andere organisaties en straks ook van scholieren. De Gemeente en Provincie steunen het project, voor meer groei zijn donaties en sponsorbijdragen van harte welkom."

Vorig jaar was een bijzonder jaar omdat er een oorkonde in het Latijn uit 976 ontdekt werd, die dit jaar in maart tijdens een speciaal weekend bijzondere aandacht krijgt. De oorkonde wordt nu vertaald.

Meer berichten