Martin de Jong toont de akte van de oprichting van de stichting Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland
Martin de Jong toont de akte van de oprichting van de stichting Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik verheug me op de maand mei'

Opera, een jaarlijks Oude Havenconcert en tal van andere muzikale activiteiten: er staat ons vanaf dit nieuwe jaar van alles te wachten.

ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland krijgt er muzikaal en cultureel gezien een interessant programma bij dankzij de nieuw opgerichte stichting Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland. In de afgelopen maand werd de stichting CASD officieel opgericht. Voorzitter Martin de Jong toont trots de akte. "Fijn dat we zoveel medewerking krijgen van velen, zoals notaris Klaassen bij het oprichten van de stichting bijvoorbeeld." Vorig jaar haalde Martin de Jong de opera 'Suor Angelica' naar Zierikzee, in de Sint-Willibrorduskerk, best spannend, want opera was hier op Schouwen-Duiveland voor het laatst opgevoerd begin 1940. Het werd een doorslaand succes, ook dankzij de medewerking van talloze bedrijven en sponsoren. Daarna volgde 'Die Zauberflöte' van Mozart - een nóg groter succes- en kreeg De Jong alleen maar meer de smaak van opera te pakken. "Onze verwachtingen zijn overtroffen en uiteraard gaan wij de operatraditie in 2019 voortzetten. Om dit soort projecten te kunnen financieren hebben we financiële middelen nodig. Mij werd geadviseerd COB om te zetten in een stichting, waarvan ik de voorzitter ben. Daarnaast hebben wij twee goede adviseurs: David Prins en Martijn Hop, van het Houblonensemble. David Prins was regisseur bij operahuizen in heel Europa, als je zo iemand aan je stichting kunt binden, ben je verzekerd van kwaliteit."

Opera

Het doel van de stichting is de inwoners van Schouwen-Duiveland jaarlijks twee operaproducties te bieden: één in de operamaand mei en nog een in het najaar. De operamaand mei staat in teken van 800 jaar Zierikzee. Huib Uil levert een overzicht van de geschiedenis van Zierikzee waarmee het operagezelschap prima uit de voeten kan. Martin de Jong: "Ik verheug me op de maand mei. Het bijzondere van deze avond is dat het voor de pauze 'Stand Up Opera' wordt: improvisatie opera. Het publiek bepaalt welke stukken uit bekende opera's die betrekking hebbende op 800 jaar geschiedenis van Zierikzee gezongen worden. Na de pauze ligt het accent op Zierikzee. Het koor Cantare, o.l.v. Willie den Hollander zingt drie stukken over vaderlandse liederen, die betrekking hebben op de geschiedenis. Aansluitend zingt o.a. 'de Nederlandse Pavarotti' Reza Ranjazmay. Het wordt een operafeest van twee uur! In november volgt dan de barokopera Odysseus. Onze wens is, afhankelijk van financiële toezeggingen, dat een ieder gratis het operafeest kan opluisteren."

Oude Haven Concert

De tweede doelstelling is een jaarlijks Oude Haven Concert, à la het Prinsengrachtconcert. Dit gaat plaatsvinden in juni 2020, in samenwerking met de Stichting Zeeuws Orkest, op een podium aan de kop van de Oude Haven. Martin de Jong: "Een en al gezelligheid, denk aan al die bootjes in de haven. Tegen die tijd is Mondragon volop open. De voorbereidingen zijn in volle gang."

Muzikale activiteiten

Wensen genoeg verder. Op 31 maart treedt het Balkanorkest op, met Radomic Vasiljevic. Verder staan een jazzfestival, shantifestival, gospelmiddag, een open ramenconcert en een korenfestival op de verlanglijst.

 

 

Meer berichten