Het motto van de Zeeuwse Wereldvrouwen, van, door en voor vrouwen kwaliteiten ontwikkelen en kansen vergroten.  FOTO: Joke Bot
Het motto van de Zeeuwse Wereldvrouwen, van, door en voor vrouwen kwaliteiten ontwikkelen en kansen vergroten. FOTO: Joke Bot (Foto: Joke Bot )

Zeeuwse Wereldvrouwen slapen

Het motto van de Zeeuwse Wereldvrouwen, van, door en voor vrouwen, was vanaf de oprichting in 1999: kwaliteiten ontwikkelen en kansen vergroten. Vanuit het MFC werden er veel activiteiten ontwikkeld om de kwaliteiten van vrouwen te ontwikkelen en hun kansen te vergroten. Het MFC is niet meer, en ook de Zeeuwse Wereldvrouwen werken op een andere manier.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE - Bij de oprichting van de Zeeuwse Wereldvrouwen waren zij een onderdeel van het Sociaal Cultureel Werk de Lichtboei. In 2009 stopte de subsidie en in 2011 ook de financiële middelen voor de functie van coördinator die Jessica Stein met veel enthousiasme vervulde. Het 'centrum voor diversiteit en empowerment' was inmiddels gevestigd in het Ondernemersatelier. Het werk groeide en bloeide, maar de werkzaamheden werden noodgedwongen op steeds kleinere schaal uitgevoerd.

Doorstart Ahoy

Zes vrouwen die vanaf het begin betrokken waren bij het werk maakten in 2013 een doorstart. Als kerngroep ontwikkelden zij samen met de Wereldvrouwen zelf activiteiten. Verder stonden er ook grote evenementen de agenda: in 2013 de film' Ahoy, women of te World', in 2014 de expositie 'Silent Voices' in een pand op de Mol en in 2015 de actie 'Free a girl" waarbij veel vrouwen zich lieten opsluiten in Gravenstein. Na de aansluitende stille mars, was er 6000 euro opgehaald, waarmee zes meisjes konden worden bevrijd uit slavernij.

Mooi jaren

Joke Bot is een van de vrouwen die de doorstart mogelijk maakten. Zij vertelt: "Wij hebben nog mooie jaren meegemaakt en hebben waardevolle dingen kunnen doen. Als laatste hebben we de expositie in het gemeentehuis kunnen organiseren. Daar werd op banners uit elke periode van de Wereldvrouwen de geschiedenis van vrouwen op het eiland getoond."

Lage drempel

"Wij organiseerden elke vrijdagavond in de maand een bijeenkomst, zoals altijd gratis met een lage drempel. De bedoeling was dat de vrouwen het zouden overnemen. Maar door werk, opleiding en kinderen was dat moeilijk. Eigenlijk zien we nu dat wij ons op een positieve manier overbodig hebben gemaakt. Het gaat de vrouwen goed, ze zijn gegroeid. Ik vind het jammer, maar alles heeft zijn tijd. Onze stichting is nu slapend. Met onze ondersteuning bieden we de mogelijkheid dat de vrouwen vier keer per jaar iets organiseren.

Stil

Nu het stil is rondom de wereldvrouwen, horen we toch dat de vrouwen het missen. Dus wie weet, groeit er spontaan nog iets. In ieder geval is er 9 januari vanaf 17.45 uur een nieuwjaarsbijeenkomst in het Ondernemersatelier, room 9, Calandplein 1 in Zierikzee."

Meer informatie op www.zeeuwsewereldvrouwen.nl

Meer berichten