Jill Honig toont wat ze aan trof in rolletjes achter een spiegellijst in haar klushuis.   Foto: Gerrit van Loon
Jill Honig toont wat ze aan trof in rolletjes achter een spiegellijst in haar klushuis. Foto: Gerrit van Loon (Foto: )

Bijzondere vondst achter voorzetwand

Jill Honig en Serge Brondgeest hebben sinds vorig jaar zomer een klushuis aan de Oude Haven in Zierikzee. Onlangs is hun leefgedeelte van beneden naar boven gegaan, om te kunnen klussen op de begane grond. Daar vond Jill weggefrommelde oude vrachtbrieven. En dat was nog niet alles. "Ik heb de neiging om vanaf dag één de hakbijl erin te zetten."

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – Het stel woonde al in Zierikzee voordat ze dit monumentale pand uit de 17e eeuw betrokken. Ze hebben een dochtertje van 2 jaar en wilden groter gaan wonen. Wel in een oud huis. Het werd een klushuis aan de Oude Haven, midden in het centrum. Ze moesten voor de koop, zo'n anderhalf jaar geleden, nog flink wat moeite doen. Ook toen al trok de woningmarkt in Zeeland aan. Uiteindelijk verhuisden Jill en Serge met hun dochtertje naar hun nieuwe stulp en het werk kon beginnen. Vorig jaar zijn de slaapkamers aangepakt en nu begint het stel aan de begane grond. Daar wilden ze een spiegel boven de schouw vervangen. Met het loshalen van de spiegel kwam een lijst mee. En toen gebeurde het.

Jill Honig: "Om die spiegel zat een houten lijst. Die kwam los van de muur toen we de spiegel weg haalden. Toen hebben we de lijst er ook afgehaald om weer mooi te schuren en te verven. Als een soort opvulling over slechts een paar centimeter oppervlakte zag ik die opgerolde vergeelde brieven. Mijn oog viel er toevallig op. Wat is dat nou, dacht ik. Bij het afrollen en lezen kon ik het jaartal 1826 ontwaren. Interessant. Ik bleek al meer van die brieven opgeveegd te hebben en in de kruiwagen gegooid. Nu heb ik een hele collectie van oude vrachtbrieven. Een selectie wil ik bewaren in een lijst. De rest zal ik later laten onderzoeken.

Grafstenen in achtertuin

De twee hebben een druk leven. Ze werken allebei, hebben een dochtertje van twee en zo'n klushuis is nooit af. "Ons huis is inderdaad een lange termijn-project. De houten vloer waarop we nu staan, moet er ook nog uit", vertelt Jill Honig, staand in de ruimte waar de brieven zijn gevonden. "Misschien vinden we daaronder ook nog wel iets moois." Ze steekt een koevoet in een gat van een voorzetwandje dat er ook nog uit moet. "Vanaf dag één dat we hier introkken, wil ik overal de hakbijl in zetten. Mijn man tempert die aandrang. Ergens anders kwamen we een bijzonder tegelmuurtje tegen. Dat hebben we laten zitten." De woningeigenaren vonden nog iets aparts dat ze willen laten uitzoeken. In het achtertuintje staan twee grafstenen met het jaartal 1944 erop. Een relikwie uit de Tweede Wereldoorlog is de verwachting.

Tussen Kunst en Kitsch

Nee, ze gaan met de gevonden vrachtbrieven niet naar het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. "Ik denk niet dat de brieven veel waarde hebben. Dan hadden ze wel in een verzegelde envelop gezeten", zegt Honig. "We blijven natuurlijk ook Zeeuwen, die doen niet zo gek. Dit huis is door de vorige eigenaren al veel verbouwd. Ik verwacht verder niet veel verrassends meer te vinden."

Meer berichten