Rob Vroom van de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland ondervraagt Sajad, Niek, Serge en Thijmen over hun ontwerp voor een bijengebouw.
Rob Vroom van de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland ondervraagt Sajad, Niek, Serge en Thijmen over hun ontwerp voor een bijengebouw. (Foto: Anneke Flikweert)

Plek om kennis te maken met bijen

Een goed bereikbaar gebouw, op een geschikte locatie, met ruimte voor publiek, een grotere ruimte voor voorlichting en plek voor tien bijenkasten.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - "Ontwerp een gebouw voor onze imkersvereniging en zoek daar een geschikte locatie bij," die opdracht kregen de leerlingen uit klas 3 havo en vwo van het Technasium van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee van de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland. Vorige week dinsdag en donderdag vonden de presentaties plaats, in het auditorium van de school, en ouders en leden van de imkersvereniging kregen achtergrondinformatie bij de keuzes en ontwerpen.

Vijf groepen richten hun expositie in, deze donderdagavond. Laptops met de presentaties, posters, tekeningen, maquettes en zelfs potten honing en honingdropjes bij één van de groepjes. Twee groepen zochten uit welke locatie geschikt zou zijn en drie groepen maakten een ontwerp voor het gebouw. De ouders en belangstellenden gaan bij toerbeurt de presentaties van circa tien minuten af. Technasiumcoördinator Piet van Gelder heet iedereen 'een BIJ-zonder welkom' en vertelt dat de leerlingen "BIJ-kans onpasselijk werden' van zijn bijengrapjes in de afgelopen weken.

De leerlingen kregen van de imkersvereniging negen weken geleden eerst een presentatie over bijen en daarna de Technasiumopdracht, vertelt bestuurslid Rob Vroom. "We volgden het proces en we hebben tussentijds een rapportage gehad en gaven feedback. Deze week bekijken we de presentaties en een werkgroepje van de imkersvereniging maakt dan uiteindelijk een keuze voor het definitieve gebouw en de juiste locatie. Het moet ons aanspreken en haalbaar zijn. We zijn maar een kleine vereniging, dus als het heel duur wordt, redden we dat niet. Om iets moois neer te kunnen zetten zijn we ook op zoek naar sponsoren." Naast Rob Vroom kijken voorzitter Helle van der Roest, architect Tom Hage, ecoloog Piet Elenbaas en namens de gemeente Cocky de Wilde mee naar de presentaties. De leerlingen konden ook een beroep doen op de kennis van de ecoloog en de architect: op zoek naar de perfecte locatie moest bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de juiste planten in de omgeving en hoe duur een gebouw wordt weet een leerling ook niet zomaar.

De Schelphoek, het Watersnoodmuseum, Boswachterij Schouwen-Duiveland: leerlingen zochten uitgebreid naar goede locaties voor het nieuwe bijengebouw en worden bevraagd op de aangegeven criteria. Ze vertellen over de koningin, werkster en darren, over honing en propolis. De gebouwen zijn duurzaam, met bloemen op het dak, open, met veel licht en soms compleet met begroting uitgewerkt.

Rob Vroom: "We maken ons zorgen om alle bestuivende insecten, die zijn namelijk in gevaar en dat is niet goed voor onze voedselvoorziening. We moeten vooral alles niet zo netjes aanvegen in onze tuinen, dan vinden ze gemakkelijker een plekje. We kunnen heel wat leren van bijen: het zijn intelligente dieren. Daarom vinden we het zo belangrijk om een goede plek te hebben waar mensen kennis kunnen maken met bijen en alles wat daarmee te maken heeft. We hebben al een bijenhuisje in Renesse en we geven voorlichting op scholen. We hopen aan het eind van het jaar wat vorderingen te hebben."

Meer berichten