Dat voorlezen aan kinderen belangrijk is, zal voor de meeste ouders geen nieuws zijn. Door een kwartiertje per dag voor te lezen neemt de lees- en taalvaardigheid van kinderen toe. FOTO: PR
Dat voorlezen aan kinderen belangrijk is, zal voor de meeste ouders geen nieuws zijn. Door een kwartiertje per dag voor te lezen neemt de lees- en taalvaardigheid van kinderen toe. FOTO: PR (Foto: )

Nationale Voorleesdagen van start

Deze week zijn de landelijke voorleesdagen van start gegaan. Door heel Nederland zijn er allerlei activiteiten die met voorlezen te maken hebben. Ook op Schouwen-Duiveland doen veel scholen, bibliotheken en kinderopvangcentra mee aan de landelijke campagne.

door Mariska den Hartog

Zierikzee - De campagne om het voorlezen aan kinderen (die zelf nog niet kunnen lezen) te stimuleren, is gestart met het traditionele voorleesontbijt. Door heel Nederland lezen dan bekende en onbekende Nederlanders voor aan kinderen. Bij de locaties van Kibeo is het voorleesontbijt ook op 25 en 29 januari. Daar komen vaak ouders of grootouders voorlezen. Ook worden er wethouders of gemeenteraadsleden ingeschakeld, zoals bij Kinderopvang Teun in Noordwelle. En in de bibliotheken op het eiland zijn er voorleesmomentjes voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar oud. Die zijn over het algemeen allemaal snel volgeboekt, want aanmelden vooraf is noodzakelijk. Cora Volkeri van Bibliotheek Oosterschelde heeft wel een idee waarom dit zo populair is. "Het is iets sociaals. Ouders zien elkaar, ze maken tijdens zo'n bijeenkomst contact met andere ouders. Deze week lezen we het boek Een huis voor Harry. En we geven wat informatie over de bibliotheek. Het duurt niet heel lang, meestal zo'n drie kwartier. Veel langer houden die kleintjes de aandacht nog niet vast." Ouders worden door de gemeente geattendeerd op de bibliotheek door middel van Boekstart. Ze worden uitgenodigd voor een bijeenkomst en het kind krijgt een koffertje met een cadeautje om kennis te maken met de bibliotheek. Het helpt, want veel kindjes worden dan ook meteen lid van de bieb.

Voorleestips

Dat voorlezen aan kinderen belangrijk is, zal voor de meeste ouders geen nieuws zijn. Door een kwartiertje per dag voor te lezen neemt de lees- en taalvaardigheid van kinderen toe. Het ontwikkelt hun fantasie en taalgevoel en het is ook gewoon leuk. Op de website van de Nationale voorleesdagen kunnen ouders verschillende tips vinden voor het voorlezen. Bijvoorbeeld over het kiezen van een boek. Je kunt daarbij kijken of er thuis een bepaald onderwerp speelt zoals de verwachting van een broertje of zusje, zindelijk worden of op vakantie gaan. Tijdens het voorlezen kun je met je kind ook praten over het verhaal en vragen of je kind een idee heeft hoe het verder gaat. Zo wordt het gestimuleerd om zelf na te denken. Kleuterjuf Gerdien Janse is gek op voorlezen. "Je bent met taal bezig, het is even een momentje tussen ouder en kind. Als afsluiting van de dag, je bent even in een andere wereld. Het is gewoon leuk om een boekje te lezen." Ze heeft nog wel wat extra tips voor ouders: "Betrek kinderen erbij door tussendoor vragen te stellen. Durf het boek ook even weg te leggen en een liedje te zingen. Laat ze naderhand knutselen over het boek. Je kunt zelfs een verteltafel maken over het verhaal. Begin en eindig altijd op dezelfde manier, dan weet een kind wanneer er wat gebeurt en wanneer het weer klaar is."

Meer berichten