Foto: Arjanneke v.d.Berg

'Samen praten over wezenlijke zaken'

Vaker mooie boeken lezen behoort ook tot de goede voornemens die mensen hebben. Wat is er dan mooier dan je leeservaringen delen met anderen? In een leesclub bijvoorbeeld.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Ook op Schouwen-Duiveland zijn er leesclubs, op initiatief van de Stichting Senia, de landelijke organisatie van leesclubs, in samenwerking met de Bibliotheek Oosterschelde.

In heel Zeeland zijn er op dit moment 39 leesclubs, de deelnemers lezen literatuur, boeken over geschiedenis of filosofie. Op ons eiland zijn er acht bestaande leesclubs: in Burgh-Haamstede draaien er al twee leesclubs Nederlandse literatuur, in Zierikzee zijn er ook twee leesclubs Nederlands, daarnaast is er een leesclub Engelse literatuur, een geschiedenisleesclub en twee groepen filosofie.

André Schoonderbeek is ambassadeur voor Zeeland en Goeree Overflakkee. "We gaan uit van de vraag. Wij hebben literatuurlijsten voor al die verschillende secties, de leden komen in een seizoen zeven keer bij elkaar: één keer in de zes weken. Wij hebben een literatuurlijst, daarbij kijken wat interessant is voor onze doelgroep. Bij elke titel maken we een leeswijzer, met vragen. Een bijeenkomst verzandt anders al snel, omdat je structuur mist. Het is mooi om mensen zo met elkaar in contact te brengen en het te hebben over wezenlijke zaken. In Burgh-Haamstede kijken we of er belangstelling is voor deelnemers aan een leesclub geschiedenis- die is er nog niet. In Zierikzee is er de mogelijkheid voor een nieuwe leesclub Nederlandse literatuur erbij, naast de twee bestaande.

Cocky Jongenelen begon vorig jaar september bij de leeskring literatuur in Zierikzee. "We zijn nu met zeven personen en dat is precies een mooi aantal. Het is een hechte groep, we komen zes keer per jaar bij elkaar, wisselend bij iemand thuis. Dat geeft ook verbondenheid. Met zo'n leidraad erbij lees je anders, al verschil je soms van inzicht. Dat mag: het moet ook gezellig zijn, niet te fanatiek. Mijn aanrader tot nu toe is 'Post voor mevrouw Bromley' van Stefan Brijs. Zó'n ontzettend mooi boek. De moeite waard om twee keer te lezen."

Meer berichten