Foto: privé

'Je vindt je eigen hond het mooist!'

Duke, Kay, Dex, Barno, Boef. De foto's en verhaaltjes stroomden binnen na onze oproep wie de mooiste en leukste hond van ons eiland had. We konden eigenlijk niet kiezen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Toch is dat wat een landelijke jury gaat doen, tussen eind februari en mei. Tussen nu en 19 februari kunnen baasjes van de leukste honden van Nederland hun hond namelijk aanmelden via de website www.mooistehond.nl Ons Eiland vroeg een paar inzenders van hun Mooiste Hond van Schouwen-Duiveland naar hun bijzondere maatjes.

Quintalina

Quintalina is genoemd naar de vorige hond van eigenaresse Anneke de Neef én naar Quinta en Costa, twee honden die omkwamen bij de ramp met de MH17. "Dat vond ik zó bijzonder," vertelt Anneke de Neef. "Dat was de eerste keer dat er ook dieren genoemd werden die omkwamen." Omdat Anneke 24 uur per dag zuurstof krijgt, vanwege COPD, wilde ze graag een klein hondje. Dat werd Quintalina. "Voor mij is ze een geschenk uit de hemel: ze bracht licht in mijn leven en ze heeft me ook weer naar buiten gekregen. Vervolgens bedacht ik dat ik met haar naar het verzorgingstehuis bij mij in de buurt kon gaan, zodat ze ook andere mensen blij kon maken. Dat doe ik nu al vierenhalf jaar. Mijn vader in Dreischor noemt haar altijd 'opa's kind.' Hij wordt ook alweer 81 en hij is blij als hij haar ziet. Ze loopt het liefst met een plastic speelgoedkip rond. Iedere vrijdag ga ik met haar naar dementerende bewoners. Eén mevrouw noemde haar 'Poekie' en zo heet ze nu daar. Dat ik dit nog kan doen geeft me kracht en het gevoel dat ik er nog bijhoor. Het is zo belangrijk eenzame mensen niet aan hun lot over te laten."

Max

Max is voor een groot gedeelte 'Podenko'- een Spaans ras. Toen hij anderhalf was kwam hij in het leven van Rachel de Wijs, in maart wordt hij drie. "Max is gevangen in een olijfboomgaard in Spanje," vertelt Rachel. "Hij was vermagerd en bang van mensen. Binnen drie weken kwam hij naar Nederland en sindsdien woont hij bij ons. Hij is ook fotomodel voor mijn vriendin Marion: zij fotografeert voornamelijk paarden, maar omdat Max zo mooi en statig kan staan, vond ze het leuk hem ook te fotograferen. Dat was nogal een uitdaging: omdat Max een jachthondeninstinct heeft, kon hij er ineens vandoor sprinten. Max is superlief en zit graag in het raamkozijn. Dat heb ik uiteindelijk maar geaccepteerd: ik maak het raam dan maar eens extra schoon. Voorbijgangers moeten erg om hem lachen. Max is voor mij de mooiste, maar volgens mij vindt iedereen dat zijn eigen hond de mooiste is."

Suus

Nelleke van Iersel kwam Suus tegen op internet en was meteen verliefd. "In tweede instantie bedacht ik dat ik misschien te impulsief was en ben ik een uur met haar op stap geweest, om te kijken of er een klik was. En ja hoor: Suus luisterde en apporteerde. Suus kwam naar Zierikzee en ze is de hele dag bij me. Bij het stofzuigen wil zij ook gestofzuigd worden, als ik was in de machine doe en bij het koken is ze er ook bij. Ze mag alleen niet naar boven." Suus kreeg twee nestjes en haar nakomelingen wonen deels op het eiland, deels verspreid over Nederland. "Mijn man liet Suus uit en er kwam iemand naar hem toe die zei: "Wat een mooie hond. Waar heeft u die vandaan?" Hij zei: Dat treft u, wij zijn van plan een nestje te nemen met Suus." In totaal kreeg Suus negen zwarte puppy's en vier blonde. Nelleke herkent allerlei eigenschappen van Suus in de jonkies. "Het karakter zie je al vroeg: dit is een knuffelbeer, dat is een papierversnipperaar. Dit was wel het laatste nestje hoor: we hebben Suus laten steriliseren. Het was vreselijk leuk, maar ook erg vermoeiend, zeker voor Suus die er haast aan onderdoor ging."

"Dit is de derde keer dat we deze verkiezing houden," vertelt Anne Koops, van de verkiezing Mooiste Hond van Nederland. "De verkiezing is gekoppeld aan het Animal Event. Ons doel is mensen informatie geven over de verschillende diersoorten en ze op een goede manier om te laten gaan met hun huisdieren. Dit is een heel laagdrempelige manier om dat te bereiken. Het is de bedoeling dat mensen een foto van hun hond insturen en zoveel mogelijk stemmen verzamelen. De jury let in de finale op de relatie tussen baas en hond en of de hond er verzorgd uitziet. De hoofdprijs is een mooie bokaal, ook voor de provinciewinnaars is er een bokaal. Aan alle gemeentewinnaars wordt tijdens het evenement een certificaat uitgereikt: zij worden ook uitgenodigd naar het Animal Event te komen. De relatie tussen baas en hond staat centraal: als uit foto's en interactie tijdens het evenement blijkt dat ze op een goede manier met elkaar overweg kunnen, dan levert dat een extra punt op."

Meer berichten