Cléo Verseput, hier samen met Madelein uit Zierikzee, wil over een paar jaar zelf moeder worden. "Maar ik koppel niet overal de theorie aan."
Cléo Verseput, hier samen met Madelein uit Zierikzee, wil over een paar jaar zelf moeder worden. "Maar ik koppel niet overal de theorie aan." (Foto: )

Cléo kijkt mee met opvoeding thuis

Ziet u haar al zitten? Met een kladblok in de hand op de bank. Terwijl uw koters er een grote zooi van maken. Luisteren, ho maar. Cléo Verseput, studente Pedagogiek, gaat als aankomend opvoedcoach twee dagdelen in de week bij een gezin thuis zitten.

door Gerrit van Loon

Zierikzee- Cléo Verseput (20) zit in het derde jaar van de hbo-opleiding Pedagogiek en koos dit jaar voor de specialisatie (minor) Opvoedcoach. Het grootste deel van haar jeugd groeide ze op in Zierikzee. Bijna heel haar familie woonde in één straat. Thuis waren ze met zijn vijven. Haar ouders en twee oudere broers, van nu 29 en 31 jaar. ,,Mijn broers zijn eigenlijk mijn halfbroers, maar dat voelt niet zo. Ik kreeg vroeger best veel aandacht. In leeftijd verschil ik niet zo met mijn broers", zegt Cléo, die dus de jongste thuis was. Er was genoeg liefde en aandacht. ,,Zelf was ik zeker niet de makkelijkste vroeger. Ik at mijn bordje s' avonds niet leeg. Op andere gebieden ging het goed thuis. Er was veel ruimte voor overleg, maar op de momenten dat het nodig was, waren er duidelijke regels. Ik ben zelf niet streng opgevoed. Was geen kind dat de grenzen opzocht. Een groot verschil met mijn jeugd en de opvoeding van nu is het gebruik van mobiele telefoons en iPads", aldus Cléo. ,,Een nieuw en interessant onderwerp binnen de Pedagogiek. Hoeveel uur per dag mag een kind er gebruik van maken? Wat kunnen de gevolgen zijn? Vanaf welke leeftijd mag een kind een eigen telefoon?"

Ze kijkt uit naar hoe dat in de praktijk gaat. Dat ouders zich anders gaan gedragen, omdat zij erbij is, verwacht ze niet. Ook niet dat ze in de weg zit. Cléo ziet een verschil van opvoeden in de grote stad en op het eiland Schouwen-Duiveland. ,,Alleen al een straat waar een hele familie samenwoont, kom je in de stad niet snel tegen. In de grote stad gaat alles sneller, meer gehaaster."

'Je blijft mens'

Over een aantal jaar wil ze zelf ook graag moeder worden. "Ik denk niet dat ik door mijn opleiding mijn kinderen anders zal opvoeden dan andere mensen. Overal de theorie aan koppelen, dat ben ik niet van plan. Je bent en blijft mens!"

Normale opvoedvragen 

Cléo Verseput zoekt een gezin met één of meerdere kinderen in de leeftijd van 2 - 18 jaar. Ze onderzoekt 'normale opvoedvragen', zoals grenzen stellen, eetsituaties, naar bed gaan en televisie kijken. ,,Maar dit mogen ook hele andere dingen zijn", aldus Cléo. Het gaat om 1 of 2 momenten in de week in de periode van februari t/m mei. (In totaal 50 uur). "Je ontwikkelt jezelf als professional. Ik ben een heel rustig, eerlijk en open persoon en straal dat ook uit naar de mensen waarmee ik werk." Te bereiken op: cleoverseput@live.nl

Meer berichten