Foto:

Jan met dochter en schoonzoon op Europese roadtrip

Jan van der Wekken reist deze maand met dochter Jaccolijn (18) en diens vriend Joey (19) met een oude auto door Europa. Als team Oemoemenoe rijden ze van 11 tot 17 februari via Oude Pekela door Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk naar Italië en via Oostenrijk weer terug naar huis. Een tocht vol opdrachten met als doel: geld inzamelen voor het UMGC Kanker Reasearchfonds.

door Gerrit van Loon 

KERKWERVE – De challenge heet Crazy Car Run. Hun team Oemoemenoe (Zeeuws voor: hoe moeten we nu rijden?) doet voor het eerst mee. Jan van der Wekken, agrariër uit Kerkwerve met 50 hectare grond waarop hij onder andere aardappelen, suikerbieten en tarwe verbouwt, wist van kennissen dat ze eerder met een soortgelijke race hadden meegedaan. ,,Toen had ik er ook al zin in, maar ik wilde niet alleen gaan. Joey, de vriend van mijn dochter, leert voor automonteur en is hartstikke handig. Zij vinden dit ook een leuke uitdaging. Ik heb een klik met hem. Dat komt goed uit, want je zit toch een aantal dagen op elkaars lip", vertelt Van der Wekken.

De run moet met een auto van voor het jaar 2000 gereden worden. Speciaal voor de Crazy Car Run Wintereditie 2019 schafte de Schouwse boer een zwarte Subaru uit 1999 aan. "Gevonden op internet. Wezen ophalen in Zwijndrecht. Voor de rest is wel alles Zeeuws aan ons en het materiaal. Je moet sneeuwkettingen, sleepkabels en slaapzakken zelf meenemen. Onderweg ontvang je pas de opdrachten die je moet doen. De hotelovernachtingen moet je zelf boeken. De auto was 1400 euro, we hebben er al flink aan gespijkerd.

En voor de uitdaging. Niet verder dan Luxemburg en een stukje Duitsland kwam Van der Wekken tijdens vakanties. Binnenkort reist hij naar Karpacz in Polen, Ceský Krumlov, een stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. Naar het pittoreske Velden am Wörther See in Oostenrijk en het Italiaanse plaatsje Val Gardena. Via de Dolemieten gaat het op weg naar Mayrhofen waar de deelnemers zich onder dompelen in Tiroler sfeer. Op 16 februari is het slotfeest en de prijsuitreiking. De dag erna gaan de Van der Wekkens terug op huis aan. "De reisdagen zijn met kou, sneeuw en gladheid omgeven. Dat maakt het een echte uitdaging. Gelukkig zijn we met z'n drieën", aldus Jan, die zijn team eerst Lamahekalanka wilde noemen. Zeeuws voor: Laat maar, heb ik al lang al. "Maar dat was wel erg moeilijk uit te spreken voor iedereen. Oemoemenoe valt nog mee."

In zijn persoonlijke leven is Jan ook in aanraking gekomen met de dodelijke ziekte. "Mijn moeder is er in 2017 aan overleden, mijn vader in 2008. Het UMCG Kanker Researchfonds doet mooi werk. Per kilometer kunnen we geld verdienen, maar wij krijgen tot nu toe gewoon giften binnen. Zonder een kilometer te hebben gereden.

Doneren 

Jan, Jaccolijn en Joey rijden voor het goede doel: UMCG Kanker Researchfonds. Dat fonds zet zich in voor meer genezing, beter overleven en voorkomen van kanker. Geld gaat zonder tussenkomst van derden rechtstreeks naar innovatief kankeronderzoek. Het doel is om 1.000 euro op te halen. Doneren kan via de website www.geef.nl/nl/actie/team-oemoemenoe/donateurs

Meer berichten