Puk Nouwen mag haar werk exposeren tijdens de komende Kunstschouw, 15 t/m 23 juni 2019.
Puk Nouwen mag haar werk exposeren tijdens de komende Kunstschouw, 15 t/m 23 juni 2019. (Foto: Anneke Flikweert)

'Een krachtig werk met een mooie betekenis'

Ze konden kiezen uit de thema's Pop Art of Charlie Chaplin, de dertien leerlingen die afgelopen donderdag hun openbaar tentamen kunst aflegden in het leescafé van Pontes Pieter Zeeman.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - En nee, eenmaal gekozen mochten ze niet meer wisselen van thema, vertelt docente Jessica van der List. Deze donderdagavond trotse (groot)ouders en bekenden alom, om de eindproducten van maanden denken, proberen en steeds beter worden te aanschouwen. Er zijn schilderijen, tekeningen en driedimensionale werken. Bijzonder is dat er een delegatie van de Kunstschouw aanwezig is: één van de leerlingen mag exposeren tijdens de Kunstschouw. Pim van der Wel en Ifrea Dorreman bekijken de verschillende werken en laten zich door de leerlingen bijpraten over het proces en de boodschap van het werk.

De leerlingen kregen in de middag al hun cijfer te horen, variërend tussen een 6 en een 9,4, dus de grootste zenuwen zijn er al af. Het werk is heel divers: zo is er onder andere een wereldbol, gesteund door verschillende armen, de continenten zijn een collage van nare nieuwsberichten, een gitaar is voorzien van een Rolling Stones licks logo, is een werk met grote ogen, een tekening over rapper XXXTentacion, een 3D-werk met een walvis in een tv, een werk over een man en zijn dromen.

En dan het grote moment: "De kwaliteit van de werken is ontzettend hoog," constateert Ifrea Dorreman. "We hebben met iedereen gesproken en de presentaties waren goed en duidelijk. We vonden twee werken er bovenuit steken. Het werk van Saskia Doeswijk is tweede geworden: een eervolle vermelding. We vinden het heel bijzonder en goed doorwerkt. Maar onze voorkeur gaat naar het werk hier in de hoek. We vinden het super: het is een krachtig werk en er zit ook nog eens een mooie betekenis achter."

Winnares Puk Nouwen is een beetje beduusd. "Dit had ik nooit verwacht." Puks werk 'homo sapiens' gaat over seksuele acceptatie en dat het soms lastig is om erachter te komen of je op jongens of meisjes valt.

Meer berichten