Foto: Joke Bot

In een kijkhut turen naar flamingo's

De fleurige flamingo's in het Grevelingenmeer verdienen meer rust. Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) kondigden extra controles aan. De vrijwillige community Zeeuwse Pixsels pleit voor een ware kijkhut. "Zo blijven de flamingo's ongestoord en kunnen natuurfotografen mooie foto's nemen."

door Gerrit van Loon 

Grevelingen – Staatsbosbeheer en de OZHZ willen met de controles de overwinterende vogels beschermen tegen de toenemende belangstelling. Zeeuwse Pixsels, een één jaar oude community op Facebook met al ruim drieduizend volgers, is het daar mee eens, maar plaatst een kanttekening. "De meeste fotografen in het gebied bij Battenoord genieten van de rust en verstoren die niet. Helaas doen anderen dit wel. De locatie is misschien geschikt voor een kijkhut om toch van dit moois te blijven genieten", aldus een woordvoerder van Zeeuwse Pixsels.

Het gebeurt dat fotografen paden verlaten voor een beter beeld. Er vliegen zelfs drones boven de Grevelingen. Flamingo's ondervinden last. Ze zijn hier heen gekomen voor het voedselrijke water. "Helaas worden de flamingo's nu gezien als een toeristische attractie. Natuurfotografen zijn gericht op het maken van mooie plaatjes. Zij weten als geen ander dat het verstoren van dieren zeer onwenselijk is. Ten alle tijden willen ze niet opvallen om het verstoren van de dieren te voorkomen. Er is gebleken dat er toch enkele mensen, laten we ze toeristen noemen, zijn met minder respect voor de rust van deze dieren". Zeeuwse Pixsels zet zich juist in voor goede doelen. Enkele voorbeelden zijn de nationale tuinvogeltelling, het Zeeuwse Landschap en het opvangen van gewonde en zieke zeehonden van Aseal Stellendam.

Staatsbosbeheer sluit het gebied af en voert controles uit met boetes tot gevolg. Die kunnen oplopen tot 85 euro. Zeeuwse Pixsels zette online een poll op.

Een meerderheid van 80% gaf aan hun idee voor een kijkhut te ondersteunen. "Als je van de natuur geniet, ga je die waarderen en beschermen. Met de komst van een kijkhut treden natuurfotografen eigenlijk op als toezichthouders. Alleen het afsluiten van dit gebied en controle erop dragen onvoldoende bij aan de rust voor flamingo's", vindt Zeeuwse Pixsels.

In Zeeland staan al een aantal kijkhutten in natuurgebieden. Bij Plan Tureluur staat een kijkscherm. Het plan is nog niet voorgelegd aan Staatsbosbeheer. "Natuurlijk hopen wij dat zij reageren en het idee verder willen onderzoeken en bespreken."

Meer berichten