Foto: Persburo Busink

Warme Truiendag

De wethouders Ankie Smit en Cees van de Bos treden tijdens de Warme Truiendag op als quizmaster op de basisschool. Ook Daniël Lodders van Saman Groep en Irina Knepper van het NME gaan op bezoek bij een school om de energiequiz te doen met de leerlingen van groep 7 en 8.

SCHOUWEN-DUIVELAND - Op vrijdag 15 februari is het in heel Nederland “Warme Truiendag”. Deelnemende scholen zetten de verwarming een graadje lager en de leerlingen komen met een dikke trui aan naar school. Zo krijgen ze het niet koud en besparen ze veel energie. De kachel 1 graad lager = besparing van 6% energie .

Op Schouwen Duiveland besteden vier scholen aandacht aan de Warme Truiendag: Radarschool De Morgenster en de Obase scholen De Schoener, Stapelhof en ’t Kofschip. De quizmasters gaan met de leerlingen van deze scholen in gesprek over energie en klimaat en spelen de energiequiz ‘muts op-muts af’.

De energiequiz bestaat uit een afvalrace met vragen over energie en klimaat. De leerlingen nemen die dag een muts mee naar school. De quizmaster stelt vragen en de kinderen geven antwoord door hun muts op of af te zetten. Leerlingen die een fout antwoord geven moeten gaan zitten en zijn af. Voor de winnaars is er een leuk prijsje.

Als voorbereiding op de WarmeTruiendag is er voor de leerkrachten een draaiboek beschikbaar met een variatie aan educatieve activiteiten voor alle niveau’s.

Achtergrond Warme Truiendag

Warmetruiendag is de nationale actie waarbij iedereen - scholen, bedrijven, huishoudens, universiteiten en overheden, wordt opgeroepen om massaal en structureel energie te besparen. De dag valt jaarlijks op of rond de verjaardag van het Kyoto-protocol. Op die dag zetten de deelnemers de verwarming lager, trekken ze een warme trui aan en besparen zo -zonder verlies van comfort - 6% energie en dus 6% CO2-uitstoot per graad.

Natuurlijk is het de bedoeling dat er niet slechts één dag per jaar energie wordt bespaard, maar het hele jaar door! De campagne loopt dan ook de hele winter: vanaf de Dag van de Duurzaamheid op 10/10 gedurende het hele stookseizoen.

De energiequiz tijdens de WarmeTruiendag wordt op Schouwen-Duiveland georganiseerd door het NME-centrum in opdracht van de gemeente.

Meer berichten