Foto:

De Vrouw in de Media Award

Initiatiefnemer en mede-eigenaar Kleine Porties Sandra de Blaeij uit Kapelle ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 voor Zeeland. De Blaeij heeft zich in 2018 volgens 47 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd om haar pionierswerk voor kleine porties op de menukaart van restaurants, om voedselverspilling en overeten tegen te gaan. De politieagente in opleiding, Merel Joziasse, eindigde met 20 procent op de tweede plaats. Marga Vermue, voorzitter Vereniging Zeeuwse Gemeenten, ontving 15 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Over de winnaresSandra de Blaeij is initiatiefnemer en mede-eigenaar van Kleine Porties. Ze wordt door de stemmers gezien als 'een pionier voor mensen met een maagverkleining die ook in een restaurant willen eten zonder driekwart van de porties niet op te eten'. Volgens de stemmers gebruikt De Blaeij 'de media echt waar die voor bedoeld is. Mensen informeren en op de hoogte houden! Dat kan ze als de beste. Een supervrouw die met kleine porties aandacht vraagt voor kleine eters en daadwerkelijk actie onderneemt om iets geregeld te krijgen. Zij zet restaurants op de kaart die wel kleine gerechten serveren. Daar zijn miljoenen mensen bij gebaat'. Vorig jaar won ondernemer/eigenaar Shinemark Christina Elenbaas Acda uit Goes de Vrouw in de Media Award Zeeland.

Regionale Vrouw in de media awardDe regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn tien landelijke en per provincie tien regionale rolmodellen geselecteerd. Er kon tot donderdag 31 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit.

Uitreiking landelijke Vrouw in de Media Award door minister Ingrid van Engelshoven Op maandagavond 11 februari maakt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de landelijke award en Shula Rijxman, voorzitter NPO, de You Go Girl Award 2018 bekend bij Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Een informatieve en feestelijke avond ter gelegenheid van de tiende editie van de Vrouw in de Media Awards, gepresenteerd door publiciste Petra Stienen (VIDM-winnaar 2011) met optredens van Funda Müjde (cabaretière), Arno Peperkoorn (Include Now), Rajae El Mouhandiz (zangeres), Pia Sprong (tekenares), eerdere prijswinnaars Wanda de Kanter (longarts/winnaar 2014/2015) en Annemarie Heite (aardbevingsproblematiek Groningen/winnaar 2017). Er wordt ook een impressie van de uitreiking regionale awards vertoond.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5 procent vrouw (bron: GMMP*). Bij opinie- en nieuwsprogramma`s is 12 procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is 12 procent van de genoemde experts vrouw. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia is al jaren hetzelfde en staat al twintig jaar stil.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2018 is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt en wordt mede mogelijk gemaakt door Coalitie Beeldvorming in de media / ministerie OCW.

Meer berichten