Foto:

Sandra maakt lampen van oude voorwerpen

Een verrekijker, trompet, draaitelefoon, oude gehaktmolen en whiskeyflessen. Een greep oude voorwerpen die anders maar in een schuur of zolder zouden wegkwijnen of wegroesten, maar dankzij Sandra de Vries en haar man uit Nieuwerkerk een tweede leven krijgen. Het creëren van unieke lampen is niet zozeer om geld te verdienen, maar om naast hun drukke banen anders bezig te zijn.

door Gerrit van Loon 

Nieuwerkerk – De hobby van Sandra de Vries (51) en haar man begint serieuze vormen te krijgen. Sinds vorig jaar is er een webshop. Voorheen vervaardigde Sandra's man, naar wie de webshop Gilbert's Style is vernoemd, al voorwerpen die een leven achter de rug hebben. Voor vrienden en familie. Voor een habbekrats. Waarom niet een groter publiek opzoeken, dachten ze.

Hun eigen woning hing vol met lampen. ,,Dat werden er een beetje te veel", lacht Sandra. Ze zette een eigen webshop op. Voorwerpen zoekt ze in antiekzaakjes of kringloopwinkels in bijvoorbeeld Middelharnis of Oude Tonge. Haar man werkt de lampen uit in zijn mancave, een schuurtje achter het huis. "We werken allebei fulltime en zitten veel op de weg. Ik zelf voor een fabriek in Noord-Brabant die plantaardige olie produceert. Als je dan thuiskomt heb je geen zin om heel de avond voor de tv te zitten. Daarop is toch niets bijzonders. We gaan lekker rommelen met die voorwerpen", aldus de geboren Rotterdamse. Sinds 2007 woont ze met haar man op Schouwen-Duiveland.

Ze wil mensen interesseren voor éénmalige creaties. De exclusiviteit van een meubelstuk, dat als kunstobject gezien kan worden. "Tegenwoordig is een lamp een sluitstuk in de kamer. Lampen zijn massaproducten geworden. Bij concerns als Kwantum, Ikea,of Leen Bakker. Veel van hetzelfde. Bij ons een unieke lamp met een geschiedenis."

De persoonlijke opdrachten zijn het mooist. "Een vrouw wil van een oude grote koplamp van een Amerikaanse legertruck een lamp maken. In het omhulsel mocht niet geboord worden. Dus via het glas geboord en de lamp werkend gekregen. Voor een oude microscoop meldde zich direct een Groninger met medische achtergrond. Een Nieuwerkerkse moeder gaf haar dochter voor het behalen van een slagersdiploma die gehaktmolen-lamp cadeau." Sandra en haar man hopen deze hobby helemaal serieus te kunnen uitoefenen. Dat restaurants, hotels, B&B's, woningen en publieke gebouwen hun eyecatchers neerzetten. "We willen exposities. De lampen zijn veilig gemaakt (CE-keurmerk) en hebben garantie. Als er iets mee is, niet zelf gaan prutsen, maar bellen".

Meer is te vinden op: www.gilberts-style.com

Meer berichten