Foto:

GOED omgaan met dementie bij Albert Heijn

Die mevrouw die niets snapt van het wisselgeld dat ze terugkrijgt. Die grote, oudere meneer, die zo hard schreeuwt tegen de caissières.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Hoe kunnen we daar het best mee om gaan? Bij Albert Heijn in Zierikzee verdiepten de medewerkers zich daar in de afgelopen tijd in. "We willen dat onze klanten, ook als ze te maken krijgen met dementie, fijn boodschappen kunnen doen," vertelt supermarktmanager Bas de Vries. "Daarom volgden we met een groep collega's de training 'GOED omgaan met dementie.' Deze training, gegeven door Samen Dementievriendelijk, is erop gericht signalen te herkennen, gerust te stellen, mee te denken en te helpen." Zes Albert Heijnmedewerkers volgden de training, samen met medewerkers uit filialen in Oude Tonge en Middelharnis. "Het was voor mij een eyeopener," zegt Bas de Vries. "Soms twijfel je: doe ik het wel goed? We krijgen te maken met mensen die steeds ouder worden en langer thuis wonen. Toen ik vroeg wie de training wilde volgen, meldden zich spontaan zo'n vijftien mensen aan. Het is goed om te begrijpen wat dementie inhoudt, wat er kan gebeuren en het met de medewerkers onderling erover te hebben. 'Die heel grote meneer die zo hard schreeuwt, hoe kunnen we die het best benaderen?' Kijk hem goed aan, is het advies. Het is belangrijk mensen in hun waarde te laten, maar wel te signaleren dat er iets aan de hand is. Als iemand midden in een winkel stilstaat, spreek je diegene aan. Je gaat niet iemands lijstje afpakken, maar vraagt: 'Kan ik u helpen?' Voor alle medewerkers van Albert Heijn is er nu een digitale training beschikbaar in hun eigen digitale omgeving SAM."

Doe 'GOED'

Op de website samendementievriendelijk.nl is informatie te vinden hoe het best om te gaan met mensen met dementie. Doe 'GOED' is de boodschap. Je helpt iemand met dementie door diegene Gerust te stellen, Oogcontact te maken en Even mee te Denken. Op de website is de gratis training 'GOED' te vinden, waardoor dementie eerder herkenbaar is.

Meer berichten