De Straôfeesten van Burgh-Haamstede en Ellemeet vallen op dezelfde datum, zaterdag 2 maart. FOTO: Marieke Mandemaker
De Straôfeesten van Burgh-Haamstede en Ellemeet vallen op dezelfde datum, zaterdag 2 maart. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: Marieke Mandemaker)

Straô Burgh-Haamstede gelijk met Ellemeet

Jammer voor wie aan beide mee wil doen, maar de Straôfeesten van Burgh-Haamstede en Ellemeet vallen op dezelfde datum, zaterdag 2 maart.

door Mariska den Hartog

In Ellemeet starten ze om 11.30 uur met de keuring van de paarden op het dorpsplein. Als dat gebeurd is, volgt de rit met de ruiters naar het strand. Aan het eind van de middag worden ze rond 15.45 uur binnengehaald met muziek in het dorp. Om 16.00 uur is prijsuitreiking op het dorpsplein. Een half uurtje later gaat de stoet in optocht met muziek naar het Dorpshuis. Vanaf 18.00 uur is daar live muziek met Time2Enjoy.

Straô Burgh

Ook in Burgh-Haamstede wordt om 11.30 uur gestart met de Straô. Verzamelen en aanmelden gebeurt bij Brasserie Burgh aan de Achterweg. Om twaalf uur vertrekt de stoet naar het strand. Rond 12.45 uur worden de paardenbenen gewassen ter hoogte van de duinovergang bij de Rotonde van Westenschouwen. Onderweg wordt er onder andere gestopt in Burghsluis, bij de Schouwse Hoeve, Brasserie Burgh en Zorgcentrum 'De Duinen' aan de Kloosterweg.

Straô kids

Terwijl de ruiters en hun paarden onderweg zijn, is er voor de kinderen in de Ring van Haamstede een Straô kids programma samengesteld. Dat begint om 14.00 uur. Marja Jonker: "Dit wordt nu al een paar jaar georganiseerd en de kinderen vinden het hartstikke leuk om zelf op een pony te rijden. Ze kunnen ringsteken en er is een rodeostier. Ook komt er een oudhollands kinderspel en een hindernisfietsbaan. Ze mogen overal gratis aan mee doen." De kinderactiviteiten duren tot ongeveer 16.30 uur. Een vertegenwoordiger van de gemeente ontvangt de paardenstoet op de Ring. Na de toespraak volgt een extra rondje rond de kerk met aansluitend draven in de Slotlaan bij Slot Haamstede. Dat laatste is alleen mogelijk als de Slotlaan goed berijdbaar is. Aan het einde van de dag is de prijsuitreiking in Grand Cafe Tavenu in de Noordstraat met aansluitend een muziekprogramma.

Meer berichten