Foto: Katja van Noort

'Laat je kind vooral goed inenten!'

Romy Oudshoorn, de dochter van Katja van Noort uit Dreischor, is nu 22 jaar, maar bijna was ze er niet meer geweest, door meningitis.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - Achttien jaar geleden, toen Romy nog maar vier jaar oud was en naar groep 1 ging, werd ze op een zondagavond ineens hevig ziek. Romy's moeder, Katja, nam haar bij zich in bed, omdat ze de situatie niet vertrouwde. Romy ijlde en werd steeds zieker. Katja van Noort: "Ik moest de hele tijd denken aan een collega van mij, waarvan het zoontje nekkramp had gehad. Ik belde de volgende ochtend de huisarts en die schreef een kuurtje voor. Maar ondertussen werd Romy steeds zieker. Ze vroeg of ze even onder de douche mocht en ik moest haar helpen, want inmiddels kon ze niet goed meer lopen. Romy had een grote blauwe plek op haar bovenbeen, zag ik, maar ze zei dat ze zich gestoten had op school. Vervolgens zag ik ook een grote blauwe plek in haar knieholte en sloeg de schrik me om het hart. Ik belde gelijk de huisarts weer en na wat aandringen mocht ik langskomen. Toen we daar waren, zag hij ook wel dat het helemaal mis was met Romy. Gelukkig waren mijn schoonouders er ook op dat moment. Mijn schoonvader reed en bracht Romy en mij naar het ziekenhuis in Dirksland, terwijl mijn schoonmoeder op Romy's kleine broertje paste. Wachten op een ambulance zou te lang duren. In de auto had ik mijn kleine meisje in mijn armen en ik zag haar met de minuut achteruit gaan. Ik zag overal vlekken verschijnen en ik dacht dat ik haar ging verliezen. Ik bleef maar tegen haar praten, over dat we op vakantie zouden gaan, want ik wilde dat ze bijbleef."

In het Sophia Ziekenhuis was niet direct plaats, ze moesten een paar uur in het ziekenhuis in Dirksland wachten, voordat ze naar Rotterdam doorgingen. Inmiddels werd er gedacht aan meningitis en Katja mocht niet bij haar dochter zitten in de ambulance, omdat ze bang waren dat ze het niet zou gaan redden. De reis naar Rotterdam duurde voor Katja's idee úren. Katja: "In het Sophia ging Romy gelijk naar de intensive care: daar lag mijn kind, met allemaal draden en apparaten. De eerste 24 uur waren kritiek, vertelden ze me. Ze bleven maar aan haar voetjes voelen en achteraf las ik dat die af kunnen sterven door meningitis, want dat bleek het inderdaad te zijn. Mijn wereld stond stil en ik bedacht hoe blij ik zou zijn als ze het zou overleven, desnoods met beschadigingen."

Uiteindelijk overleefde Romy de meningitis zonder amputaties en zonder hersen- of gehoorbeschadiging. Ze heeft nog wel een groot litteken op haar bovenbeen, waar de meningitis huisgehouden heeft. Het hoort bij haar, vertelt ze de mensen die ze kent.

Oproep

Katja van Noort vindt het onbegrijpelijk dat er 18.000 14-jarigen niet op kwamen dagen bij de inentingscampagne. Laat je kind inenten, roept ze op. "En vertrouw op je 'ouderinstinct' als er iets met je kind is en blijf vooral alert. Je wéét het als er iets niet klopt."

Meer berichten