Foto:

Max en Guusje zoeken nieuw 'uusje'

De twee uit de kluiten gewassen varkens Max en Guusje op zorgboerderij De Stelle in Ouwerkerk moeten weg. Op hun verblijf in de modder staan paarden ingepland. En de twee kunnen niet goed overweg met het derde varken; Jordy. En die was er nu eenmaal eerder. Verzorger Stefan Eckhardt (26) zoekt hulp.

door Gerrit van Loon

Ouwerkerk – Zul je net zien, moeten de beesten op de foto, blijven ze lui in hun hok liggen. Stefan Eckhardt, één van de verzorgers van de varkens op zorgboerderij De Stelle, gaat een bakje met brokken halen. Na het rammelen komen het mannetje en vrouwtje resoluut richting de gulle hand lopen. Ze knorren tevreden. Maar voor hoe lang nog? De twee moeten weg. Op zoek naar een ander dak boven hun hoofd. Ergens anders dan hier in de polder van Ouwerkerk hun oude dag slijten.

De Stelle is bezig aan een metamorfose. Onder het mom van fruit naar paard. Of: van peer naar peerd. De fruitbomen gaan verdwijnen en er komen meer paarden bij om te verzorgen. In de oude varkensverblijven lopen nu vier schapen. Het modderige veldje aan de voorkant, de huidige plaats van Max en Guusje, wordt anders ingevuld. "Belangrijk is dat ze een nieuwe plek vinden", zegt Eckhardt. "Het liefst bij een boerderij of op een erf. Ze hebben veel ruimte en liefde nodig. Het zou helemaal mooi zijn als ze hier in de buurt een nieuw huisje krijgen."

Levendige beesten

Eckhardt geeft de beesten veel aandacht. Hij herkent de geluiden die ze maken. Weet hoe slim ze zijn. "Als je even vergeet het hek te sluiten, zijn ze er vandoor. Moeten we met de hele groep er achteraan. Met een touw om de nek vangen we ze dan. Dat is best zielig. Guusje komt altijd naar mij toe. Niet enkel en alleen als ik eten bij mij heb. Ze kunnen wel erg gillen soms. Maar dat hoort erbij. Het zijn geen saaie, maar juist levendige beesten. Het zijn soms net mensen. Ik heb een hele goede band met ze."

Modderbad

Begeleider Jolanda van Dreven denkt dat een leefruimte van 10 bij 15 meter genoeg is. ,,In de zomer maakte Stefan vaak een modderbad voor Max en Guusje.

Met water op de grond, heerlijk tegen de warmte. Er zit niet echt een tijdslimiet op.

Ze moeten bijvoorbeeld niet per se 1 juni van het terrein af.

We gaan eerst een goede oplossing vinden. En ze gaan al helemaal niet naar de slacht."

Partij voor Zeeland

Als Stefan het woordje slacht hoort, valt hij even helemaal stil. Potverdimme, dat gaat niet gebeuren. Gelukkig zegt begeleider Jolanda dat ook. ,,Absoluut niet", klinkt het ook stellig uit de mond van Stefan. Hij is van plan om 20 maart te gaan stemmen en weet ook al op wie. Kees Hanse van de Partij voor Zeeland. Die woont op het land verderop, richting Zierikzee. En die staat op borden in het land langs de N59. "Misschien heeft die nog een plekje voor Max en Guusje. Geef ik hem mijn stem, ontfermt hij zich over mijn varkens", lacht Stefan.

Meer berichten