Foto: 100%bas

'Je staat aan de zijlijn van je leven'

Ongesteld zijn en dan dubbelklappen van de pijn: kun je niet gewoon een paracetamol nemen? Niet meer weten hoe je de dagen rond je ongesteldheid door moet komen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Endometriose is een ziekte, waarvan nog steeds weinig mensen gehoord hebben. Patricia van Ast - Gomes kreeg in september 2016 te horen dat ze endometriose had, na acht jaar met onbegrepen klachten. Ze vertelt nu graag haar verhaal, omdat er nog steeds weinig kennis is bij anderen. Uiteindelijk werd ze in april 2018 in Leuven geopereerd, omdat daar meer kennis is dan in Nederland.

Patricia: "Ik had altijd al maandelijks veel pijn, vervolgens werd dat tweewekelijks en uiteindelijk had ik constant heel veel pijn, ook met plassen. Het begon eigenlijk erger te worden na de bevalling en ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Zonder de pil, een andere pil: het hielp allemaal niks. Ik hoorde allerlei ziekten voorbijkomen, zoals darmkanker. Er werd een echo gemaakt, toen was er al wel het vermoeden van endometriose. Uiteindelijk bleek er een hele klont weefsel in mijn blaas vergroeid te zitten. Er was een wachtlijst van bijna twee jaar, maar ik wilde speciaal in Leuven behandeld worden. De onderzoeken vonden al wel vrij snel achter elkaar plaats, maar dan spreek je nog niet de professor die je gaat opereren. In de tussentijd was mijn pijn zo erg geworden dat ik op een avond met de ambulance opgehaald werd en platgespoten. Vervolgens ben ik kunstmatig, met hormonen, in de overgang gebracht. Dat heeft ook allerlei gevolgen voor je lichaam en geest. Je wilt niet ziek en zielig zijn. Mensen zeiden ook tegen mij: "Je bent altijd vrolijk." Maar ondertussen sta je aan de zijlijn van je eigen leven. Na mijn operatie duurde het een hele tijd voor ik weer op krachten was. Ik wilde achteraf al weer té snel beginnen met werken en sporten, of gewoon leuke dingen doen met mijn man en zoon. Mijn operatie is achter de rug, maar er blijven dingen die ik niet meer kan en niet iedereen snapt dat. Ik hoop zo dat ze in de toekomst sneller de diagnose endometriose kunnen stellen dan bij mij."

Meer berichten