Foto: Elize IJzenbrandt

Lekker toeren over het hele eiland

"Hoe het zo gekomen is? Eigenlijk wilde ik vroeger al een Kreidler of Zündapp: een echte buikschuiver, maar het werd destijds een Puch," lacht Wim den Boer uit Brouwershaven.

door Anneke Flikweert

BROUWERSHAVEN - Wim houdt van oude spullen en oude foto's, oude auto's én oude brommers. Zodra het mooi weer is komt zijn Zündapp uit de garage: lekker toeren, alleen of met een groepje brommervrienden.

"Zo'n oude Kreidler of Zündapp was altijd een stille wens," vertelt Wim. Toch duurde het even voordat die wens uitkwam: klassieke bromfietsen zijn nogal aan de prijs. Wim: "Uiteindelijk kon ik deze brommer van André van Beveren overnemen. Een paar jaar terug kwam ik hem op een verjaardagsfeest tegen. Hij was ziek en reed in een scootmobiel. Ze wilden graag van deze Zündapp af: hij stond in de weg in de schuur en de kinderen hadden geen belangstelling. Ik wachtte af tot hij eraan toe was de brommer te verkopen en heb de Zündapp op 9 januari 2016 van hem overgenomen. Drie jaar geleden alweer. Als ik bij de Brouwse Dag op het plein met antieke voertuigen stond kwam hij even kijken. Hij was helemaal gek met die Zündapp. Helaas is hij verleden jaar juli overleden, veel te vroeg."

Tussen Zündapp- en Kreidlerfans is er best wat verschil, net als tussen Beatles- en Stonesfans vroeger. Wim: "Het maakt voor mij niets uit. Ik sleutel af en toe bij Johan Fondse in Scharendijke en ik had geen geluidssignaal. Komt hij ineens aanzetten met een bel met de 'K' van Kreidler erop. Het kan mij niets schelen, maar anderen vinden het heiligschennis." Het afgelopen jaar deed Wim aan acht rondes op de brommer mee. "Het is zo leuk om samen te rijden en het was natuurlijk prachtig weer. Over de Oesterdam, een tocht bij Etten-Leur. Afgelopen zondag deed ik nog een rondje Westhoek. Als je dan een andere klassieker tegenkomt, groet je elkaar. Ik houd de Zündapp zoals hij is, origineel, ook als een eerbetoon. Als het regent blijft hij binnen en ik zou het ook niet durven om er met z'n tweeën op te zitten. Ach, misschien is het een stukje jeugdsentiment."

Meer berichten