Schaak Zierikzee

Met nog acht ronden te gaan neemt de spanning in de Zierikzeese Schaakcompetitie met de week toe. Afgelopen maandag wonnen de nummers 3 en 4, Sjaak Spiegels en Ben Snethorst, van de nummers 1 en 2, Martin Krijger en Kees van den Nieuwendijk. Hierdoor schoof de kopgroep nog dichter bijeen en ook Marnix den Boer staat er nog dicht onder, één overwinning is ca. 40 punten waard.

Sjaak Spiegels verraste Martin Krijger met een superscherpe aanval. Krijger vond niet altijd de juiste voortzetting en zag al snel zijn stelling met elke zet minder worden. Met een mooie koningsaanval bekroonde Spiegels zijn sterke partij.

Kees van den Nieuwendijk kwam in het middenspel heel goed te staan. De diverse omstanders zagen hem al winnen, alleen hijzelf zag het niet. Ben Snethorst zijn gezicht klaarde op toen zijn opponent de verkeerde zet koos en hij zich aan de druk kon onttrekken. Snethorst pakte door en won de partij zowaar nog.

Frans Nijman begon voortvarend en kreeg steeds meer moed op een goede afloop. Maar het leverde hem niet meer dan een pionnetje op omdat Erik de Vrieze verder alles goed verdedigde. Nijman bleef wel aan de sterkere hand maar kon de stelling niet naar zich toe trekken. Beiden besloten tot remise al had De Vieze later toch het gevoel dat juist hij ergens iets gemist had.

Jac Weeland en Mark van Rooten rokeerden tegengesteld. Dan staan beid koningen aan een andere zijkant van het bord en vallen beide spelers bijna automatisch aan een andere kant aan. Zo ook nu, waarbij Weeland ook nog eens een centrumpion ver in de vijandelijke stelling had staan. Dit bleek een hinderlijk pijnplekje voor Van Rooten. Toen de aanval van Weeland ook nog eens sneller op gang kwam viel het doek voor Van Rootens koning.

Kees Bimmel kwam goed uit de opening en veroverde een mooi overwicht. Al op de twaalfde zet kon hij de vijandelijke dame opsluiten waarop zijn arme tegenstander Fokko Baakman deze korte en heftige partij opgaf.

Marnix den Boer gooide direct de stelling open waarna Peter de Vrieze niet meer kon rokeren. Er ontstond een beetje passieve stelling waarin Den Boer een klein voordeel had. Dit voordeel was een klein onschuldig pionnetje. Maar die pion schoof langzaam maar heel zeker door op weg naar promotie, waarna het kleine "boertje" een machtige dame wordt. De Vrieze zag dit niet zitten en gaf op.

Na enkele scherpe verwikkelingen ontaardde de partij tussen Frans Jansen en Marco Vieveen in het aloude Mondragon-gambiet. Als een donderbus sloeg de zwarte dame al op de veertiende zet in naast de witte koning. Schaakmat! Een in Zierikzee gespeelde partij met een historische naam.

Uitslagen

Sjaak Spiegels-Martin Krijger 1-0

Ben Snethorst-Kees vd Nieuwendijk 1-0

Marnix den Boer-Peter de Vrieze 1-0

Jac Weeland-Mark van Rooten 1-0

Frans Nijman-Erik de Vrieze rem

Kees Bimmel-Fokko Baakman 1-0

Marco Vieveen-Frans Jansen 0-1

Jan Heiligers-Chris van Eldik 1-0

Wim vd Waarsenburg-Dick Doeswijk 1-0

Stand

1. Sjaak Spiegels 524

2. Martin Krijger 512

3. Kees vd Nieuwendijk 506

4. Ben Snethorst 471

5. Marnix den Boer 453

6. Kim Fierens 413

7. Jac Weeland 375

8. Kees Bimmel 369

9. Mark van Rooten 361

10. Peter de Vrieze 357

Meer berichten