Foto:

Margriet gaat 14 kilometer de berg op

Margriet de Kan (63) wandelt op donderdag 6 juni 2019 zo'n 14 kilometer omhoog de Franse Alpe d'Huez op. De verse inwoonster van Scharendijke kreeg in haar nabijheid met de ziekte kanker te maken. Haar zus Afra overleed eraan, haar andere zus Anja heeft de ziekte. "Via mijn man die vroeger arts was, weet ik hoe belangrijk onafhankelijk onderzoek is."

door Gerrit van Loon

Scharendijke – Eerlijk gezegd is Margriet de Kan nog helemaal niet zo bezig met de loop, die ergens in de zomer plaatsvindt. Ze is druk met een verhuizing, inclusief verbouwing. De nieuwe woning in Scharendijke wordt flink verbouwd. Tot de tijd dat ze met haar man, op het eiland bekend als dokter De Kan, erin kan, verblijven ze op een campingresort.

Voorheen woonden ze vlakbij De Heerenkeet in Kerkwerve. "Bij dat huis zat veel buitengebied dat onderhouden moest worden. Rond mijn 45e jaar ben ik gestopt met het maatschappelijk werk dat ik deed. Ik had behoefte aan rust en tijd", vertelt Margriet de Kan in een Zierikzees café.

Vele vormen

De Kan komt uit een West-Fries' gezin van tien kinderen. Zo'n tien jaar geleden overleed haar zus Afra aan kanker. "Kanker kent vele vormen, dat heb ik wel geleerd. Vroeger was kanker altijd een aangekondigde dood. Er was weinig aan te doen. Nu is de bestrijding zo ver ontwikkelt. Mijn zus Anja (55) heeft geen actieve, snelle vorm. Via mijn man, die op jonge leeftijd zijn vader aan kanker verloor en later zijn broer, kwam ik ook al in aanraking met deze ziekte."

Tandems

"Ik ondersteun graag onafhankelijk onderzoek naar kanker. Via een vriend uit Schuddebeurs kwamen we eerder in contact met de stichting 2Climb2Raise. Die gaan met tandems de berg op. De wandelroute is een soort onderdeel van 2Climb2Raise. Mijn man Romko gaat mee als teamarts."

Volgens de organisatie is het beklimmen van de Alpe d'Huez niet zomaar een klim. "Het gaat om het afdwingen van de regie over je eigen lichaam. De overwinning van het onmogelijke mogelijk maken: het bewijs leveren dat je leeft. Het verslaan van je fysieke grenzen en het uitdagen van je (overwonnen) ziekte."

Veel gekajakt

De in Oeganda getrouwde Margriet is van zichzelf niet een sportief type. Avondvierdaagses liep ze niet en fanatiek sporten doet ze ook niet. "Maar ik ben niet alleen maar van het consumeren. Tijdens vakanties wandel ik in de natuur. Ik heb ook veel gekajakt. Maar ik ben niet een erg sportief type.

Trainingsschema

De vorige editie ging ik mee om te supporteren. Bij het beklimmen van een heuveltje in een dorp dacht ik al: 'poe'." Ze trekt een trainingsschema uit haar tas. Er staan oefentrips naar Gulpen en Amerongen op de agenda.

Tijdens de week dat ze in Frankrijk zit, staan er ook diverse voorbereidingen op de planning. Op dag 2 gaat de groep waarmee ze wandelt bijvoorbeeld al 9 kilometer de berg op. Er zijn ook verplichte rustdagen. "Ik denk wel dat ik ga afzien. Maar opgeven is geen optie", aldus De Kan. "Mijn man liep in een vorige editie die 14 kilometer zelfs twee keer. Ik denk niet dat ik dat ook ga doen."

Meer berichten