Foto: privé

'Het publiek wordt blij én ikzelf ook'

Toen ze acht jaar was, kreeg ze van de Sint een keyboard en dat was een voltreffer. Sindsdien is Isis Pokorni uit Zierikzee verslingerd aan witte en zwarte toetsen én klassieke muziek.

door Anneke Flikweert 

ZIERIKZEE - Het begon met een beetje pingelen op het keyboard en creatief met de soundeffecten omgaan en al snel kocht Isis' moeder muziekboekjes. "Zij kon me ook helpen met uit zo'n muziekboekje te leren spelen." Isis ging al snel op pianoles en kreeg les van Cathy Kotoun tot ze twaalf was. Daarna ontmoette ze Dies van den Berg uit Bruinisse, bij Schouwen-Duiveland 's Got Talent en ze vroeg aan hem of hij haar les wou geven. "Ik had nog nooit van hem gehoord en dat terwijl we eerst allebei in Bruinisse woonden." Elke zaterdag krijgt Isis les, meestal anderhalf uur.

Ze weet nu al dat muziek de rest van haar leven zal gaan bepalen en na het behalen van haar vwo-diploma wil ze naar het conservatorium. "Mijn ouders zijn daar blij mee. Mijn moeder hoort mij keihard oefenen, twee uur per dag: de piano staat midden in de kamer. Na het kinderkeyboard speelde ik op een digitale piano en op een gegeven moment merkte ik dat ik daarmee niet meer uit de voeten kon qua fraseren en klank. Toen we naar Zierikzee verhuisden heb ik een echte piano gekregen."

Met popmuziek heeft Isis niet zoveel. "Sommige liedjes, zoals van Kygo vind ik leuk, maar ik luister er niet urenlang naar. Mijn leeftijdgenoten vinden wat ik doe leuk, maar ik denk dat ze het niet helemaal snappen. De meeste mensen zijn niet echt in klassieke muziek geïnteresseerd, hier op het eiland is er ook niet veel aanbod." Isis moet echt rekening houden met haar pianospelen. "Bijvoorbeeld als ik een concours heb: dan moet ik de week daarvoor goed voorbereiden. Ik oefen meteen na school, of vóór school als ik later moet beginnen. De tijd die overblijft is voor huiswerk. Eigenlijk hoort het natuurlijk andersom. Door de muziek ontmoet ik veel nieuwe mensen én je moet je inleven in de muziek. Het is eigenlijk een soort tweede taal. Met mooi repertoire wordt het publiek blij én ikzelf."

Meer berichten