Foto:

'Geloof is voor veel mensen belangrijk' voor zingeving

Willemien Lemkes

Nieuwe predikant in Pelgrimskerk

"Ik ben nu bijna veertig jaar predikant en ik heb in die tijd de kerk zien teruglopen", zegt de nieuwe dominee van de Pelgrimskerk in Haamstede. Daar zou je ontmoedigd van kunnen worden, maar ik zie ook dat het geloof voor veel mensen het meest essentiële stukje in de zingeving van het leven is. Ik hoop en verwacht dat de kerk daarin een rol kan blijven spelen."

Burgh-Haamstede - Veel mensen zijn op zoek naar zingeving, waarom ben je op aarde? Dominee Harry Smit wil daar door het doorgeven van het geloof een rol in spelen. "Ik hoop dat veel mensen net als ik de rijkdom van de Bijbelverhalen gaan zien en de Bijbel net als ik een mooi en spannend boek vinden. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Het kerk-zijn is niet meer hetzelfde als dertig jaar geleden.

Meet en greet

Misschien dat mensen niet meer zo regelmatig in de kerk komen, maar daar zijn andere dingen voor bij gekomen. Zo hebben wij een 'meet en greet' in de kerk waarbij mensen met elkaar eten. Dat geeft verbinding. Mijn preken houd ik kort, ik maak serieus studie van de Bijbelteksten en wil die laten spreken en relevantie geven voor het dagelijks leven."

"Ik ben nu 64. Mijn vorige gemeente in Apeldoorn was groot, 1450 leden en ik merkte dat het vele werk mij zwaar ging vallen. Wij hebben eerder altijd dicht aan de kust gewoond en dat ging ook trekken. Dus toen ik een advertentie van de Pelgrimskerk zag, heb ik gebeld en zijn de contacten ontstaan."

Fusieproces

"Ik werk nu voor tachtig procent en met 340 leden is het meer ontspannen. Ik heb veertig jaar ervaring, maar een fusieproces had ik nog nooit meegemaakt. Dat is hier nu bijna voltooid: vier kerken gaan samen in Schouwen aan Zee, met behoud van veel diensten in de dorpskerken. Een nieuwe uitdaging."

Ontspanning

De dominee blijft gezond en fit door veel te bewegen: hardlopen, racefietsen in de zomer en 's winters spinnen in de sportschool. "Ik heb 23 marathons gelopen, ook al een keer de Zeeuwse kustmarathon. Als het even kan, wil ik ook dit jaar weer meedoen. Ik ben in ieder geval aan het trainen, ik loop zo mijn huis uit de duinen in en dan langs het strand."

Hardlopen

"Als het goed weer is en je lekker in je vel zit, wordt een marathon na dertig kilometer pas echt leuk. Tijdens het hardlopen denk ik ook vaak na over de preek van zondag."

Reizen

"Iets anders waar ik enthousiast voor ben is het organiseren van reizen dat ik al 25 jaar doe. Dit jaar ga ik weer met dertig mensen naar Israël, maar ik ben echt overal op de wereld geweest."

Koken

"En ik kook graag. Ik heb vaak 's avonds nog vergaderingen of doe bezoeken, dan is dat uurtje koken een fijne afwisseling."

Meer berichten