Ook vorig jaar lieten jongeren tijdens Kom jij het maken? zien dat techniek meer dan leuk is.
Ook vorig jaar lieten jongeren tijdens Kom jij het maken? zien dat techniek meer dan leuk is. (Foto: )

Kom jij het maken?

Zes bedrijven in Zierikzee openen aanstaande zaterdag tussen 10.00 en 15.00 hun deuren voor aanstormende talenten (10-22 jaar). Via korte workshops krijgen ze een blik in de techniekwereld. Bij Nemag kunnen jongeren bijvoorbeeld kijken naar de grootste grijpers ter wereld.

door Gerrit van Loon 

ZIERIKZEE – Deelnemende bedrijven op 6 april zijn: Saman, Nemag, Bever Innovations, Dekon metaalbewerking, YourSurprise en Airpack. Bij elk bedrijf kunnen jongeren onderdelen maken om uiteindelijk een hele gave auto te kunnen fabriceren. Als alle bedrijven bezocht zijn is er een compleet werkende auto gemaakt met LED-verlichting en zonnepaneel. Buigen, lassen, draaien, 3D-tekenen en monteren horen bij de activiteiten van deze dag. Er is op deze dag ook een scholenmarkt aanwezig.

Michel Corbeau van Nemag vindt het belangrijk dat jongeren bekend raken met de prachtige bedrijven die er in Zeeland zijn. "Dat ze zelf ervaren hoe mooi en leuk techniek is. Onbekend maakt onbemind. Bij Nemag kunnen jongeren kijken hoe de grootste grijpers ter wereld gemaakt worden en mogen ze zelf een stukje metaal lassen onder begeleiding van professionele lassers."

Sander van Kooperen is binnen Dekon Metaalbewerking praktijkopleider. "Voor onze CNC-Draaibanken, we hebben er inmiddels 17 stuks staan, zoeken wij doorlopend liefst jong personeel", laat hij weten. Dekon is een metaaldraaierij voor voornamelijk massaproductie en aangesloten bij de metaalunie. Ze hanteren de collectieve arbeidsovereenkomsten van de sector Klein Metaal.

"Het voordeel van jonge, schoolgaande jongeren is dat je gemakkelijker op ze kunt inspelen en de werkwijze binnen ons bedrijf kunt aanleren", aldus Van Kooperen. Dekon biedt ook zelf mbo-opleidingen aan vanaf niveau2 tot en met niveau4. "Werken bij ons is erg leuk en gevarieerd. Juist omdat we een klein bedrijf zijn, kunnen we veel aandacht geven aan ons personeel, of ze nu wel of niet in opleiding zijn."

Meer informatie: www.facebook.com/komjijhetmaken

Meer berichten