Foto: De klusvrouwen

De klusvrouwen helpen klusklunzen uit de brand

In een tijd waarin we met zijn allen massaal doe-het-zelven, is het hoogst onhandig als je twee linkerhanden hebt. Of denkt dat je die hebt. Want eigenlijk zijn veel kleine klusjes helemaal niet zo ingewikkeld. De klusvrouwen helpen je uit de brand met hun kluscursussen.

door Mariska den Hartog

RENESSE - De klusvrouwen zijn Bianca Runge en Esther Splinter. Deze dames zijn heel handig en hebben al jarenlang ervaring als makers in hun beroepen. Esther is meubelrestaurateur en Bianca maakt met haar bedrijf creatieve installaties voor festivals en evenementen. Bianca vertelt hoe het idee voor kluscursussen tot stand kwam. "Een wederzijdse kennis bracht Esther en mij met elkaar in aanraking. Ik heb een loods waar ik kan werken en spullen opsla. Zij was op zoek naar ruimte om cursussen te gaan geven en ik liep al langer met plannen daarvoor rond. We zijn met elkaar gaan praten en besloten gewoon de stoute schoenen aan te trekken." Er werd een cursusdag gepland en het sloeg aan, waarop het duo volgende data inplande. Ze besloten het iets professioneler te maken met de website www.klusvrouwen.nl. "Het is uitproberen waar behoefte aan is. We zoeken overal samenwerkingen op, zoals nu met BPG De Schouwse in Renesse waar we op 5 april een kluscursus geven. Het idee is dat het naar elkaar versterkend werkt."

Uitproberen
Een cursusdag duurt ongeveer zes uur met een lunch erbij. Op zo'n dag ga je aan de slag met timmeren, zagen en boren. "Ook mechanisch, bijvoorbeeld met de klopboor. Er zijn veel dames die dat wat spannend vinden. We werken verder met een decoupeerzaag en laten zien hoe het leggen van een laminaatvloer gaat." De klusvrouwen gaan er niet heel diep op in, maar laten zien hoe het moet en waar je op moet letten. "Deelnemers mogen alles doen en uitproberen. We doen ook nog een stukje elektriciteit. Hoe kun je een snoer korter of langer maken, of een schakelaar ertussen zetten, een lamp ophangen."

Klusklunzen

Bianca en Esther merken dat vrouwen iets minder snel een klus durven op te pakken. "In onze cursussen bieden we een veilige omgeving om het uit te proberen. We hoorden overigens ook wel van mannen dat er vraag is, niet alle mannen zijn even handig. Dus vandaar dat we het iets breder hebben getrokken in de cursus klusklunzen." Bij een cursusdag is er plek voor maximaal 14 deelnemers. "We splitsen op in twee groepen, zodat je om en om dingen kunt doen. Het leuke is dat je op zo'n dag kunt leren van elkaar. De een kan al wat meer dan de ander, maar eigenlijk leren mensen altijd weer bij. We krijgen veel positieve reacties, mensen gaan blij naar huis. Dat is natuurlijk super leuk."

Zelf aan de slag? 

De cursusdag wordt op 5 april gegeven bij Mijn Thuis de Schouwse in Renesse. De cursisten krijgen een gratis 'goody' kluskist mee naar huis. Na de dagcursus kun je in principe de meeste kleine klusjes in huis zelf oplossen. Bijvoorbeeld een lamp of schilderij ophangen. Aanmelden kan via www.deklusvrouwen.nl

Meer berichten