Joanna Giljam is nu 27- net zo oud als haar moeder toen die verdween.
Joanna Giljam is nu 27- net zo oud als haar moeder toen die verdween. (Foto: Anneke Flikweert)

'Het leek alsof er niks gebeurd was'

Ze 'vierde' haar 27ste verjaardag vorige week op een uiterst wrange plek: bij de tuin van haar Bruse oma, waar een forensisch team tot twee meter diep groef om te kijken of er stoffelijke resten van haar moeder te vinden waren.

door Anneke Flikweert 

BRUINISSE - Joanna Giljam is nu net zo oud als haar moeder Imelda, toen die in 1993 verdween. Zij was toen een baby en werd daarna opgevangen in een pleeggezin en een opvangtehuis en had geen contact met familie of bekenden. Het leek alsof er niks gebeurd was. Toen ze 14 was hoorde ze de waarheid over de verdwijning van haar moeder en dat haar vader in beeld was als de dader. Op haar zestiende, in 2009, schreef ze naar Peter R. de Vries: 'U moet mij helpen!" en ze schrok toen ze antwoord kreeg en Peter voor haar op onderzoek uitging. Er werd een uitgebreide uitzending aan het verhaal van Joanna gewijd en Peter R. de Vries heeft nog steeds contact met Joanna. Het Coldcaseteam van de politie-eenheid Rotterdam behandelt Joanna's zoekactie. Nu het onderzoek van de tuin niets opleverde, wil Joanna inwoners van ons eiland vragen hun ogen open te houden bij verdachte gebeurtenissen en die onmiddellijk te melden bij de politie.

"Ik vind het heel belangrijk dat veel mensen hiervan af weten in en om Bruinisse en ik hoop dat er iemand is die tot nu toe onbekende informatie heeft over wat er gebeurd is met mijn moeder. Misschien een oude vriend waar mijn vader mee is gaan stappen en waartegen hij iets heeft losgelaten. Misschien hebben mensen in de buurt van Bruinisse iets verdachts gezien, bijvoorbeeld op het stuk grond van mijn opa, Johannis Jan Giljam, aan de Rijksstraatweg tegenover de Industrieweg. Daar stookten mijn opa en mijn vader vaak huizenhoge vuren, met van alles erin: van auto's tot meubelen en heel veel hout. Dat de resten van mijn moeder gevonden worden is iets waar ik wekelijks van droom: afwachten of ze armen of benen uit de grond halen. Ik wíl dat ze iets vinden. Niks weten of niks vinden is verschrikkelijk."

Joanna's vader woont afwisselen in Bruinisse en op de Filipijnen. Joanna somt een rij op van vrouwen waarmee haar vader een relatie had in de afgelopen jaren. Inmiddels heeft ze drie halfbroers en drie halfzusjes en ze waarschuwt elke nieuwe vrouw waar haar vader een verhouding mee aanknoopt. "Hij heeft nu een vriendin van 19 en ik heb haar een berichtje gestuurd. 'Laat me met rust,' antwoordde ze. Ik wil dat zoveel mogelijk in het nieuws komt waar mijn vader van verdacht wordt en ik waarschuw zijn vriendinnen ook met foto's uit 1993 uit Filipijnse kranten. Ze geloven me niet en Filipijnse vrouwen leren van jongs af aan hun man te vereren. Vroeger praatte ik liever niet over wat me overkomen was- mijn vader heeft me ook seksueel misbruikt. Maar naarmate ik ouder word en besef dat de politie ermee bezig is, moedigt me dat aan om er open over te zijn. Het is toch ook niet te geloven dat hij overal mee wegkomt. Hij heeft nog veel meer op zijn kerfstok. Ik wil mijn moeder recht doen en blijf net zolang doorgaan tot de waarheid boven komt."

Meer berichten