Dominique Deguelle als gangmaker midden tussen de andere leden van de Oranjeband. FOTO: Marieke Mandemaker
Dominique Deguelle als gangmaker midden tussen de andere leden van de Oranjeband. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: Marieke Mandemaker)

'Oranjebandproof' in de Oranjenacht

Ze oefenden vanaf oktober en ze zijn er weer helemaal klaar voor. En wat is er nou leuker dan met je eigen Oranjeband zingen en spelen op je eigen dorp?

door Anneke Flikweert

ZONNEMAIRE - Met veertien muzikanten was het af en toe even puzzelen of iedereen bij de repetities kon zijn en de laatste weken oefenden ze extra vaak. Het moet niet alleen gezellig zijn, vinden ze, het moet ook góéd zijn, wat ze op het podium brengen. Elk jaar zijn er wel weer wat wijzigingen in de samenstelling van de Oranjeband. Dit keer waren de blazers verhinderd, maar dat wordt goed gemaakt door Jan van den Bos met zijn EWI. "Ja, niet iedereen weet meteen wat dat is," vertelt Jan. "Het is een 'electronic wind instrument,' een elektronisch blaasinstrument met allerlei mogelijkheden." Ook Henry Spitholt - leadgitaar-, Leo Fokker - bas-, Roel Jansen en Sam Jansen - toetsen- zijn nieuwe toevoegingen aan de band. "Ik vind het wel lekker om zo samen te spelen," vertelt Steve Huggett. "Het zijn heel ervaren muzikanten en je hoeft ze niet veel meer uit te leggen."

De repetities vinden plaats in dorpshuis De Maire en op de vloer is het een wirwar van snoeren en pedalen. Dominique Deguelle is al getooid in speciale outfit, met hoed en veelkleurig gilet en zorgt dat de stemming er goed in komt tijdens de repetities én op het podium. De zangers en zangeressen hebben elk hun eigen nummers, maar ook terwijl de anderen zingen is het bijna niet mogelijk om stil te blijven zitten. Ondertussen zorgt Marlène van der Wekken gastvrij voor een drankje.

Ieder lid van de Oranjeband mocht drie nummers aandragen en een soort commissie zocht dan de uiteindelijke setlist bij elkaar. "We hebben ook nog een aantal nummers van vorig jaar erin gehouden," vertelt Marlène van der Wekken. "De nummers moeten 'oranjebandproof' zijn en lekker feestelijk. Vorig jaar zongen we bijvoorbeeld 'Paradise by the dashboardlight' en dat was geweldig. Zo hebben we er nu ook weer uitdagende nummers bij zitten." De muzikanten delen zeven maanden per jaar lief en leed en zo leer je elkaar echt kennen. Marlène: "Je moet gek durven doen en kunnen dollen, maar op z'n tijd moet je ook serieus zijn op het podium en op elkaar durven vertrouwen."

De Oranjeband

De Zonnemairse Oranjeband bestaat uit: Arjan Poot - drums, Henry Spitholt - leadgitaar, Leo Fokker - bas, Roel Jansen en Sam Jansen - toetsen, Steve Huggett - gitaar en zang, Jan van den Bos - EWI, Marlène van der Wekken, Julia Geelhoed, Steef van der Wekken, Anja de Vlieger, Saskia Delfgaauw, Marcha Bal en Dominique Deguelle - zang. Zie ook Facebook Oranjeband Zonnemaire.

Het programma

Zonnemaire viert de Oranjenacht, op vrijdag 26 april in de muziektent op het sportveld. Om 20.00 uur speelt Strezz daar en vanaf 22.00 uur is de beurt aan de Oranjeband. Op Koningsdag zelf zijn er tal van activiteiten. Het thema van de optocht: 'Piraten en hun schat.'

Meer berichten