Een Schiereiland bij de Schelphoek. Wat is Schouwen-Duiveland toch mooi.  Foto: GvL
Een Schiereiland bij de Schelphoek. Wat is Schouwen-Duiveland toch mooi. Foto: GvL (Foto: )

Oppassen op het schiereilandje in het water van Schelphoek Haven

Bewoners van Schouwen-Duiveland waarschuwen elkaar voor noodtoestanden bij het stukje land naar het Vogeleiland in Schelphoek Haven. Bij hoogwater kan, net zoals op de Verklikkerplaat in Renesse, de vaste wal plotseling moeilijk te bereiken zijn.

SEROOSKERKE - Het broed en foerageergebied voor kustvogels in de Schelphoek is niet toegankelijk voor publiek. Slechts vogelspotters wagen zich met respect voor de natuur in dat gebied. Bij de trailerhelling slaan enkele toeristen het vogeleilandje, dat bij laag water via een strook zand te belopen is, gade. De man in rolstoel komt uit De Meern, bij Utrecht. Jaren lang vierde hij vakantie op camping Julianahoeve in Renesse. Zijn zoon komt uit de Betuwe. "Het mooiste plekje van Nederland, maar dit is ook schitterend." Ze zijn met Pasen even terug naar de vakantieplek van pa.

Bewoners van Schouwen-Duiveland waarschuwen elkaar online voor dit op het oog rustieke eilandje, nog voor de caissons die daar liggen. "Binnenkort zal de reddingsbrigade wel weer in actie moeten komen als het hoog water wordt. Dan krijg je hetzelfde verhaal als in Renesse." "Of er moet gewoon goed na gedacht worden als je erop loopt. Dat het ook hoog water wordt", reageert een ander. Het grootste deel van het zand ligt met hoog water ook boven water, maar oppassen geblazen blijft het.

In maart dit jaar was er een dodelijk ongeval op de zandplaat bij Het Watergat in Renesse. Twee dagen erna kwamen opnieuw twee mensen en een hond in de problemen op het Verklikkersstrand daar. Het opkomende water rond de plaat zorgt ervoor dat de KNRM moet uitrukken. De zandplaat is berucht. Waarschuwingsborden attenderen wandelaars op de gevaarlijke omstandigheden.

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wilde groot onderhoud aan de Schelphoek. Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het Waterschap moesten de baai structureel uit baggeren, zodat de functie voor visserij en duiksport behouden kon blijven. Ook zou de trailerhelling aangepast moeten worden en voorzien van een nieuwe lange, moderne steiger. En misschien wel de belangrijkste eis: het strandje moest worden opgeschoond en opgespoten met nieuw zand om zo weer toegankelijk te zijn voor kleinschalige dagrecreatie.

"Maar op korte termijn is dit groot onderhoud niet realistisch", meldde Rinus van Zetten van Openbare Werken van Schouwen-Duiveland de gemeenteraad vorige week. "Wij hebben daarom besloten geen verdere stappen te ondernemen."

Meer berichten