Rinze van der Bijl is altijd bezig met klusjes op de camping. Hij bedacht de blikjespers en dook de schuur in.
Rinze van der Bijl is altijd bezig met klusjes op de camping. Hij bedacht de blikjespers en dook de schuur in. (Foto: )

Rinze maakt een drukpers voor blikjes

Op camping La Ferme in Scharendijke staat een kliko waar lege blikjes in kunnen worden gegooid om te sparen voor Kika. Veel mensen stampten niet eerst het blikje klein. De container raakte snel vol. Daarop bedacht en maakte buurjongen Rinze van der Bijl (12) een eigen drukpers.

door Gerrit van Loon 

Scharendijke – Camping La Ferme aan de Schendersweg is al een bijzondere plek. Er staat een aangepaste chalet voor mensen die eruit moeten, omdat ze dat nodig hebben. ,,Wij doen dit via verwenmoment van Cathy de Vos, voor mensen met of na kanker. Ook ouderen zijn hier op de camping. Mijn moestuinman is 93 jaar. Er is elke dag een dame van 96 jaar", aldus Els van Steenvelt van La Ferme. Alweer 4 jaar is ze de trotse beheerder van de gezellige minicamping bij de boer op Schouwen-Duiveland.

Sinds kort staat er ook een container op de camping. Zo eentje die ook gebruikt wordt voor het gft-afval. Er worden op de camping veel blikjes drinken gebruikt. Het inleveren van lege, platte blikjes cola, sinas, bier of energiedrank kan geld opleveren voor Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). Hoe groter de kiloprijs van de verzamelde blikjes, hoe meer geld er gaat naar kanker onderzoek.

Rinze van der Bijl, altijd behulpzaam, kwam met het blikjespers-idee. "De Kika-container om blikjes te sparen vind ik een hele goede actie. Mensen maakten niet eerst het blikje klein voordat ze het in de container gooiden. Toen zei iemand: daar moet iemand eens een keer iets op verzinnen'. Ik dacht: ik ga een blikjespers maken."

Lassen en boren

Rinze maakte eerst een tekening. Daarna ging hij naar de schuur en liet die tekening aan zijn vader laten zien. "Samen hebben we de tekening aangepast. Zelf heb ik de materialen uitgezocht en de gaten geboord.

Het lassen heeft mijn vader gedaan. Wel heb ik zelf op een ander stuk geoefend met lassen. Daarna ben ik de blikjespers gaan uitproberen. Om te kijken of hij werkte. We moesten hem nog een heel klein beetje aanpassen. Toen dat gedaan was heb ik hem aan Els gegeven."

De moeite waard

Qua ruimte in de container scheelt het meer dan tweederde. "Het is echt wel de moeite waard om blikjes te persen", aldus Rinze die hele leuke reacties van mensen op de camping krijgt. "Gasten gebruiken nu de blikjespers voordat ze hun blikje weggooien."

Meer handige machines

Rinze zit in groep 8 van OBS De Schoener in Brouwershaven.

Na de zomervakantie gaat hij naar de Pontes in Zierikzee. Hij wil de richting 'Onderzoek en Ontwerpen' gaan volgen. Vanaf het tweede jaar het technasium.

"Het uitvinden was eigenlijk leuker dan het maken.

In de toekomst hoop ik zelf nog meer handige machines te gaan maken."

Meer berichten