Perry Besling: 'We hebben met zijn zessen de handen ineen geslagen en een coöperatie opgericht: Zeeuws Fietsverhuur.'
Perry Besling: 'We hebben met zijn zessen de handen ineen geslagen en een coöperatie opgericht: Zeeuws Fietsverhuur.' (Foto: Wouter van Middendorp)

Fietsen delen met Zeeuws Fietsverhuur

Hoe handig zou het zijn als je in Renesse een fiets huurt, een mooie tocht maakt door het Zeeuwse landschap en je de fiets vervolgens in Middelburg weer kunt inleveren? Dan hoef je niet altijd een 'rondje' te fietsen.

door Mariska den Hartog 

Renesse – En als dat dan ook nog eens door middel van een handig digitaal verhuurplatform geregeld kan worden, is dat helemaal mooi meegenomen. Dat leek Perry Besling van Carefree Rentals in Renesse nou ook wel wat. Sinds 2017 startte hij met de verhuur van fietsen bij het transferium in Renesse, dat liep meteen goed. Een jaar later fuseerde bij met Welkom in Zeeland om van elkaars expertise te kunnen profiteren. Besling: "Ik vroeg me af of er nou niet een goed digitaal systeem was om fietsverhuur centraal te regelen. Op mijn zoektocht kwam ik in contact met Patrick Brakman uit Cadzand. Hij had een dergelijk systeem laten maken en daar ben ik bij aangehaakt." Om heel Zeeland te kunnen bedienen zochten ze er nog een aantal partners bij: Jan de Jonge in Zierikzee en Burgh-Haamstede, Akkerdaas in Zoutelande en Domburg, Bike Store in Breskens en Robbert Boogaard Tweewielers in Oost-Kapelle. "We hebben met zijn zessen de handen ineen geslagen en ook een coöperatie opgericht: Zeeuws Fietsverhuur. In eerste instantie was ons uitgangspunt dat we op deze manier zichtbaar konden worden voor andere partijen zoals de VVV en dat we gezamenlijke voorwaarden, een beeldmerk en verhuursysteem konden maken." Zo kun je straks in heel Zeeland service en pick-up points vinden om een fiets te huren en weer in te leveren. Voor bijvoorbeeld een fietstocht van Goes naar Zoutelande, of van Domburg naar Renesse. Maar ook om je fiets te laten repareren. "De bedoeling is eigenlijk dat het een soort keurmerk wordt, dat je weet wanneer je huurt via Zeeuws Fietsverhuur dat je dan goed zit. Op langere termijn levert het wellicht ook inkoopvoordelen op, maar dat is nu niet het belangrijkst voor ons." Op dit moment wordt er hard gewerkt om het platform www.zeeuwsfietsverhuur.nl in de lucht te krijgen. De coöperatie heeft ook de VVV opgezocht en wil graag samenwerken met de provincie. "Er zijn best veel initiatieven in Zeeland op het gebied van deelfietsen (en deelauto's), maar het werkt natuurlijk beter als je het gezamenlijk oppakt. Op veel punten is het nog zoeken. Werk je voor betaling met een kaartsysteem of betaal je achteraf? Werk je in zones? Hoe maak je het hufterproof? Wat werkt het beste met op slot zetten en opladen van e-bikes? Dat soort dingen. Fabrikanten zijn ook druk met dat soort vraagstukken." De coöperatie is op allerlei manieren op zoek naar samenwerking. "We zijn in gesprek met Cycle Hub in Middelburg. Daar werken mensen met veel kennis van fietstechniek en op die manier halen we er een waardevol kenniscentrum bij. Ook kunnen zij op bepaalde momenten misschien wel de broodnodige 'handjes' leveren." Besling hoopt dat andere organisaties hen weten te vinden. We willen heel graag een belangrijke rol spelen in mobiliteitsvraagstukken in Zeeland."

Meer berichten