Hubert Tieleman en Yaiza Cuñado met zoontje Ekaitz (2).  FOTO: Anneke Flikweert
Hubert Tieleman en Yaiza Cuñado met zoontje Ekaitz (2). FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'De ideale plek om onze kinderen op te laten groeien'

Wie tussen Schuddebeurs en Noordgouwe rijdt, passeert daarbij aan de Kloosterweg een prachtig project: Hubert Tieleman en Yaiza Cuñado begonnen daar vijf jaar geleden met het bouwen van hun droomhuis.

door Anneke Flikweert

NOORDGOUWE - Uiteindelijk duurde alles veel langer dan ze verwacht hadden, omdat ze het zo perfect mogelijk willen doen, vertellen ze. Yaiza: "Dit is ons huis voor de komende 30 jaar. Dan willen we alles ook zo goed mogelijk maken en vaak betekent dat dat we dingen zélf doen." Hubert en Yaiza bouwden alles zelf, met hulp van bouwbedrijf Slager, Bouw Kombinatie Schouwen-Duiveland en familie en kennissen voor de klussen waarbij meer handen nodig waren. "Het is belangrijk dat mensen snappen wat we willen."

Het begon in 2012, toen kocht Hubert een heel klein huisje in Noordgouwe, met wat grond. Het huisje verkeerde in zeer slechte staat. Achter het huisje staat een grote schuur, die vroeger door de provincie gebruikt werd. Kort nadat Hubert met het opknappen van het minihuisje begon, ontmoette hij de Spaanse Yaiza en de plannen werden aangepast. "Dit was de ideale plek om onze kinderen op te laten groeien." Hubert is werktuigbouwkundige en Yaiza maritiem bouwkundige, dus het inzicht was er, maar zelf een huis bouwen was een leerproces. Ze besloten gefaseerd een aanbouw aan het huis te maken. Eerst moesten ze aan de gemeente vragen wat mogelijk was en dat was een langdurig proces. "Het duurde al met al een jaar en dat was achteraf best goed, want zo konden we extra goed nadenken over het ontwerp. We maakten schetsen en moesten rekening houden met de afstand vanaf de weg en het geluid. We wilden zo min mogelijk lenen van de bank en we gingen met een kleine hypotheek aan de slag, de verdere kosten brachten we zelf gaandeweg op."

Het houten huis, aan het kleine huisje gebouwd, is geheel modulair. De schuur, achter op het terrein, werd omgebouwd tot een soort fabriek, waarin 64 houten prefabdelen werden gemaakt. Ze begonnen met de delen die het laatst nodig waren: die kwamen zo achteraan te staan. Hubert; "We kenden elkaar nog niet zo lang toen we begonnen met bouwen, dus het is gelijk een mooie relatietest. Daar zijn we prima uit gekomen, vijf jaar en bijna twee kinderen later. Het was wel buffelen: geen vakanties, elk weekend werken." Yaiza: 'Het allermooiste moment was toen we twee dagen lang de panelen monteerden. Ineens loop je dan door je eigen huis: ik was trots en ontroerd. We wonen hier inmiddels alweer twee jaar, terwijl we nog steeds aan het bouwen zijn. Inmiddels zijn we in een afrondende fase. We gaan uiteindelijk ook zelf onze meubels maken: Hubert heeft een meubelbedrijf: Studio Ilun. Dit is zo echt ons ideale huis."

Meer berichten