Molen De Zwaan in Moriaanshoofd is dit jaar 100 jaar in het bezit van de familie Verhage FOTO: Anneke Flikweert
Molen De Zwaan in Moriaanshoofd is dit jaar 100 jaar in het bezit van de familie Verhage FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Elke molen heeft een eigen verhaal'

Het zijn bakens op ons eiland, de twaalf molens die we koesteren. Aanstaande zaterdag krijgt iedereen de kans van heel dichtbij te zien hoe een molen werkt en zelf de smalle trapjes te beklimmen.

door Anneke Flikweert 

SCHOUWEN-DUIVELAND - Negen van de twaalf molens zijn zaterdag te bezichtigen- de molens van Brouwershaven en Scharendijke worden momenteel gerestaureerd. "Het is een mooi moment om molens in het zonnetje te zetten en mensen te trekken," vertelt Fien van Reeven, bestuurslid van Vereniging De Zeeuwse Molen en molenaar in Oosterland. "Het zou ook fijn zijn wanneer meer mensen zich aanmelden om molenaar te worden. Veel molens staan nu te lang stil en stilstand is achteruitgang. Het beste voor een molen is in beweging zijn, ook houtworm en boktor houden niet van beweging en je ziet zo ondertussen ook wat voor onderdelen onderhoud nodig hebben."

De oude techniek

Fien van Reeven werd zelf een aantal jaren geleden gegrepen door het 'molenvirus' en volgde de molenaarscursus bij Martin van der Steen van De Lelie in Scharenedijke/Elkerzee. "Vooral de oude techniek is zo mooi: geweldig om daarmee zo'n prachtig werktuig te mogen bedienen." Elke molen heeft zijn eigen verhaal. Fien van Reeven: "Een aantal molens is eigendom van de gemeente Schouwen-Duiveland en een ander deel is particulier bezit. Het is altijd lastig om de financiën bij elkaar te sprokkelen voor het broodnodige onderhoud: de gemeente is niet zo scheutig. En lobbyen voor geld kost ook tijd."

De Zwaan- een familiebezit

In een bocht van de Provinciale Weg bij Moriaanshoofd staat molen De Zwaan, het trotse bezit van de familie Verhage, die een familiebedrijf in granen, diervoeders, kunstmest en aanverwante artikelen runt op het terrein naast de molen. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat molen De Zwaan in het bezit van de familie Verhage kwam. De unieke, met riet bedekte poldermolen werd in 1886 aangekocht in Zuid-Holland door Jozias Aalbregtse, als vervanging voor een wipkorenmolen, die iets ten noordoosten van de huidige molen stond en werd afgebroken. Na D. Treure en A. Bogaart kwam de molen in 1919 in het bezit van A. Verhage, de opa van de huidige eigenaar Adrie Verhage. "De molen zou eigenlijk nodig geschilderd moeten worden en de latten moeten vervangen worden. Het is lastig daar de fondsen voor bij elkaar te krijgen," vertellen ze. De molen is hun trots: hij staat ook afgebeeld op hun vrachtwagens. Het is ook de oorsprong van het bedrijf: dat ontstond uit het malen van meel voor bakkers en veevoer voor de boeren in de omtrek. "We weten niet beter dan dat hij er is: het is een stukje van je bedrijf. Het zou heel raar zijn als hij er ineens niet meer stond." De Zwaan draait nog regelmatig en de familie Verhage is erg blij met hulpmolenaar Jeroen van Dijke. "Even losgooien is er niet zomaar bij. De molen is altijd te bezichtigen voor mensen, als er iemand thuis is hier. En aanstaande zaterdag natuurlijk."

Meer berichten