William van der Werf bij de AED in de Fysant aan de Mierenweg in Zierikzee. Hij wil ook een altijd beschikbare AED in Poortambacht.
William van der Werf bij de AED in de Fysant aan de Mierenweg in Zierikzee. Hij wil ook een altijd beschikbare AED in Poortambacht. (Foto: )

Actie voor BuurtAED in Volkerakstraat

William van der Werf is een actie gestart om een automatische externe defibrillator (AED), ook wel hartstarter genoemd, in de Volkerakstraat in Zierikzee te krijgen. Zo'n draagbaar toestel wordt gebruikt bij reanimatie van personen met een hartstilstand. De aanschaf van de AED kost in totaal 2.735 euro. "Hoe meer mensen mee doen, hoe goedkoper het wordt."

door Gerrit van Loon 

Zierikzee - William van der Werf, fietsmonteur bij Kassteele Tweewielers, vindt dat er in zijn omgeving te weinige openbare AED's beschikbaar zijn voor in de avond en nachturen. Om dat te veranderen startte hij een initiatief en hij hoopt dat er meer initiatieven volgen in Zierikzee. "Deze actie is natuurlijk niet alleen voor de Volkerakstraat, maar ook voor de omliggende straten", aldus Van der Werf, die is aangesloten bij STAN, burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand.

William heeft ook een reanimatiecursus met AED gevolgd om mensen om hen heen te mogen helpen. "Mijn broer heeft in 2011 een hartstilstand gehad, toen waren de AED's net in opkomst, door dit apparaat heeft hij het gelukkig gehaald. Om ons heen zijn de 24/7 AED's te ver weg om deze te halen en om op tijd te zijn bij de patiënt. Daarom hebben we een netwerk met meer AED's nodig in de wijken. Apparaten die altijd bereikbaar zijn. Alleen in Zierikzee komen we er al 5 tekort om een sluitend netwerk te krijgen", weet Van der Werf.

Zijn initiatief heet BuurtAED voor de Volkerakstraat, maar heeft een functie voor een hele woonomgeving. Vanuit die straat kun je binnen 2 minuten in wel 15 verschillende straten staan. De beste plaats voor deze AED moet nader bepaald worden in overleg met het Rode Kruis.

William wil vooral mensen bewust maken dat een AED levens kan redden. Dat kan door geld via burgerinitiatieven. "Met elkaar kunnen we dit laten slagen. Stel dat er 60 huishoudens 25 euro storten dan hebben we het al bij elkaar. De teller staat al over de helft. Heel Zierikzee Hartveilig hebben, dat is mijn doel."

Meer berichten